Антоан Тонев: Никога не съм си позволил в училище под никаква форма да провеждам пропаганда

99486
Антоан Тонев: Никога не съм си позволил в училище под никаква форма да провеждам пропаганда
Снимка: личен архив

След Втората световна война по света към национализма винаги се гледа с подозрение. Защото милионите жертви на най-ужасната война в историята на човечеството завинаги оставят белег върху развитието му.

На 13 март тази година bTV показа учителя по история и култура в Националната гимназия за древни езици и култура (НГДЕК) Антоан Тонев като част от т.нар. Частен клуб на националисти, под надпис на репортажа „Кръв и чест – Български националисти атакуват Европарламента”. В публикация на Actualno.com Тонев беше свързан с членство в „Кръв и чест”, но след уточнение от негова страна коригирахме информацията – той никога не е бил член на организацията, а е един от учредителите на Националистическата партия на България (НПБ). При обявяването на новата политическа формация, която още не е регистрирана от Софийски градски съд (СГС), в медиите се появи информация, че „Кръв и чест” е част от НПБ. Г-н Тонев обаче опроверга и тази информация, като каза, че представители на „Кръв и чест” влизат в НПБ, но само в свое лично качество.

"Кръв и чест" е международна неонацистка политическа мрежа, основана през 1987 г., свързана с организацията "Комбат 18" и съставена от скинхедс, бели супремацисти и други бели националисти. В България организацията е регистрирана по Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Националистическа партия на България – на ръба на закона

На 9 ноември, събота, в България беше учредена нова партия – Националистическа партия на България. Засега формацията все още не е...

Движението е забранено в няколко държави. В Германия — от 2000 г., в Испания — от 2011 г., в Русия — от 2012 г. В България движението има клон в Пловдив и поддържа връзки или сътрудничество с Български национален съюз (БНС), ПП „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО – БНД), ПП „Атака“ и ултраси от футболните клубове.

За национализма, за целите пред НБП, за тънката граница между патриотизма и насилието г-н Антоан Тонев, един от 13-те членове на централното ръководство на Националистическата партия на България, представи гледната си точка пред Actualno.com.

Още в самото начало на разговора Антоан Тонев уточни, че не е член на „Кръв и чест”, а членува в Националистическата партия на България . Г-н Тонев подчерта, че „във всеобщата представа, особено в умовете на родители и ученици, които не са запознати с тези проблеми, това изглежда като невероятно страшен парадокс – един учител да е член на „Кръв и чест”. Именно затова се е почувствал засегнат, че името му е било свързано с членство точно в тази организация. Той поясни, още че: „Кръв и чест” като организация, регистрирана по българското законодателство по закона за юридическите лица с нестопанска цел, юридически не влиза в националистическата партия на България, влизат нейни представители, в лично качество. "Признавам, че не познавам в детайли тяхната идеология, не мога да отговарям за организация, която не познавам в детайли и чието идеи не познавам. Не съм запознат и с един пример за „Кръв и чест” в България, който да е негативен. Извън България също не мога да се сетя за някакъв отрицателен пример в последните 30 години. Все пак говорим за едно модерно общество и една модерна европейска държава, която колкото и да твърдим, че е зле, в крайна сметка е интегрална част от ЕС, не виждам какво точно може да ни притеснява. "Кръв и чест" е разрешена в почти всички държави по света и много европейски държави", обясни г-н Тонев.

На въпрос дали смята организацията "Кръв и чест" за опасна Антоан Тонев отговори: "Аз изобщо не ги смятам за опасни, защото това е организация, която е регистрирана по закона за юридическите лица с нестопанска цел в българския съд. Аз няма как да отграничавам, разграничавам, вклинявам или нещо такова, защото аз не съм член на "Кръв и чест", не познавам в детайли идеологията им. Като личности хората от „Кръв и чест”, които познавам, са невероятни български патриоти и националисти, много ерудирани млади мъже и жени, хора които заслужават пълната ми подкрепа. Като организация „Кръв и чест” не я познавам в детайли. 

НГДЕК - "диамантът" в короната на българското образование

Проблемите на Класическата гимназия съвсем не са от вчера и не започват с преместването й в сградата на 13 ОУ или азбеста в ремонтирана...

Г-н Тонев се определи като „националист през целия си съзнателен живот, винаги съм бил националист, такъв съм се родил. Но когато видях, че единственият начин е в политиката, реших, че трябва да създадем наш проект, който да отговаря най-добре на нашите възгледи и идеи. Ако имаше партия, която да отговоря на нашите идеи, ние щяхме да сме в нея, но нито една от нея не отговаря на нашите възгледи, най-малкото защото тези, които са парламентарно представени или близко до 4% -та бариера, са псевдонационалисти".

По какъв начин съчетава своите убеждения и професията на учител г-н Тонев обясни така: „Нямам никакви противоречия за това, че съм учител и не виждам как в демократична държава като България някой може да бъде съден и преследван заради своите възгледи. Да, виждам, че обществото се опитва са осъжда хора като нас, които са анти  системата... Нямам притеснение от нещо, което някога съм казал или съм направил, аз не съм направил нещо, в което да не вярвам и по никакъв начин не съм направил нещо, от което да ме е срам. Затова, когато ме попитат, ще обясня какви са моите идейни позиции и ще успокоя всеки, който се тревожи. Никога не съм си позволил в училище под никаква форма да провеждам каквато и да е пропаганда".

Във вторник (18 март), когато съм първи ден на работа през тази седмица, директорката на НГДЕК ще получи моята декларация, с която я призовавам ако смята, че по някакъв начин съм накърнил авторитета на училището, да бъда освободен от заеманата от мен длъжност", категоричен е Тонев.

Относно учредяването на НПБ Антоан Тонев разясни следното: „НПБ бе учредена, за да защити националния интерес, който последните години никоя партия не защитава. Националния интерес включва в България да живее българският народ, който трябва да има всички права и всички позитиви от членството си в ЕС и фактът, че е част от цивилизована Европа.

Много голяма част от тези права и позитиви са ни отнети от една колониална администрация, която управлява България не в съответствие с националния ни интерес, а в съответствие интереса на някои транснационални корпорации, на външни господари без значение дали това са Вашингтон, Брюксел или Москва. Ние искаме България да бъде управлявана като държана на българите, само и единствено, за да може мнозинството от хората в нея да са щастливи. Идеята ни е да реализираме идеала на българските възрожденци, на строителите на Третото българско царство – България да бъде силна, независима, целокупна като в нея българският народ ще благоденства, а няма да мизерства с по 150-200 лв. пенсия. Икономическата ни платформа включва независимост на икономиката в ЕС, а конкретно за България включва развитието на високотехнологична индустрия, развитието на туризъм и рестартът на българското селско стопанство", разказва Тонев.

Учител от НГДЕК е сред учредителите на Националистическа партия на България*

Учителят по история и култура в Националната гимназия за древни езици и култури Антоан Тонев (първият отляво на снимката) бе разпознат ...

"Ще се стремим да утвърдим тридетния и четиридетния водел на българското семейство, какъвто е бил преди 9 септември 1944 г. На базата на образованието всеки човек, който иска да има 3,4 и дори 5 деца, ще бъде стимулиран. Колкото по-високо образование имаш, толкова по-високи ще са надбавките", казва Тонев.

Според неговото и на НПБ виждане по-високото образование на родителите предполага по-висока заплата, по-висока позиция в обществото и по-добро образование и за децата. "Няма да разчитаме на днешния модел, който стимулира раждаемостта на определени групи от населението, за които това се е превърнало в определен вид бизнес по простата причина, че децата, родени в тези семейства, не се включват в образователната система и не стават пълноценни граждани. Те лежат на плещите на останалите данокъплатци, което ние не намираме за справедливо. Затова ще ратуваме тези групи население да бъдат включвани в различни интеграционни и образователни програми”, посочва учителят.

Тонев уточни още, че "с ромите трябва да се действа, както с всички останали български граждани, аз не виждам защо трябва да се прави разграничение - роми, българи, български граждани от турски произход."

По въпроса за бежанците Антоан Тонев заяви: „Няма бежанци, в България има само нелегални емигранти. Според конвенцията на ООН бежанец е човек, който идва от страна, граничеща с държавата, която го приема, в която има военен конфликт. България в момента не граничи с държава, на чиято територия има военен конфликт, следователно в България няма бежанци, а само нелегални емигранти. И доколкото виждам общоевропейската политика е да се ограничи тази миграция и да се сложи край на нелегалните  емигранти. Това го желае цяла Европа и ще бъде демонстрирано сега на изборите за европарламент от най-големите националистически традиционни партии в Европа. В момента настроенията са такива, че Европа не желае да помага повече на хора, които са културно, исторически и ментално различни от нейните  цивилизационни ценности. България има правото да експулсира всички тези нелегални емигранти , просто защото те не са бежанци. ”

*Материал на Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com