Активизираме икономическото сътрудничество със Словакия

3142
Активизираме икономическото сътрудничество със Словакия
Снимка: БГНЕС

“Словакия е важен партньор за България, тази година бележим ръст на стокообмена, но има достатъчно икономически потенциал, който ще допринесе за още по-голямо активизиране на сътрудничеството между нашите държави." Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на Третата сесия на двустранната българо-словашка комисия за икономическо сътрудничество, проведена днес в София. Комисията се председателства от зам.-министър Везиева и г-н Мирослав Оберт, държавен секретар в Министерство на икономиката на Словашката република.

Везиева посочи, че Третата сесия на комисията за икономическо сътрудничество е ясно свидетелство за желанието и интереса на българската и словашката страна да разширят и задълбочат двустранните търговско-икономически отношения в редица области от взаимен интерес. Такива са насърчаването на иновациите и високите технологии, стимулирането на бизнес връзките между двете страни, както и идентифицирането на нови възможности за реализиране на съвместни бъдещи проекти.

МИ: Няма решение за закриване на търговското представителство в Скопие

От Министерството на икономиката съобщиха, че не е взимано решение за закриване на търговското представителство в Скопие, съобщава БГНЕ...

Други области, които бяха заложени в дневния ред на заседанието бяха научно-изследователска дейност, стартиращи фирми, енергетика, външна търговия, инвестиции, промишленост, селско стопанство и туризъм. Комисията набележи съгласувани мерки за разширяване на сътрудничеството и деловите връзки между двете страни в областите от взаимен интерес, съобщиха от Министерството на икономиката.

На срещата със словашкия си колега, Везиева изтъкна, че през последните години България поддържа макроикономическа стабилност и прилага благоприятна данъчна политика, насърчаваща инвестициите в сектори с висока добавена стойност и в иновативни предприятия. Тя акцентира върху съвместната работа в дигиталните технологии, обмен на информация по електронното управление, производства свързани с автомобилостроенето, машиностроене и хранително-вкусовата промишленост. Държавният секретар Оберт каза от своя страна, че има потенциал за сътрудничество в областта на енергийните и инфраструктурни проекти, с акцент върху железопътния транспорт.

„Убедена съм, че проведената сесия ще постави началото на много нови ползотворни партньорства, не само в областите, които бяха разгледани, но и в редица други сфери от двустранен интерес”, завърши зам.-министър Везиева.

Третата сесия на двустранната българо-словашка комисия приключи с подписване на двустранен протокол за икономическо сътрудничество в разгледаните области.

Предложение - границата за регистрация по ДДС да се вдигне на 100 000 лв.

Министерството на икономиката предлага да се вдигне границата за регистрация по ДДС. Това обяви на брифинг министърът на икономиката ...

Стокообменът между България и Словакия бележи постоянен и устойчив растеж от 2009 г. насам. Тази тенденция към увеличение на стокообмена се запазва и през 2015 г.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com