Ако ни атакува депутат, действаме както ако ни нападне човек без имунитет

26369
Ако ни атакува депутат, действаме както ако ни нападне човек без имунитет
Снимка: БГНЕС

При атака от народен представител срещу нас, всеки може да реагира така, както би реагирал, ако ни атакува човек без депутатски имунитет. Това заяви бившият син депутат Екатерина Михайлова в сутрешния блок на Нова телевизия.

По отношение на депутатите единственото, което прави имунитетът им, е въпросът със задържането. Един народен представител може да бъде задържан, без да му е свален имунитетът, само ако е извършил престъпление, за което в Наказателния кодекс се предвижда наказание от 5 и повече години затвор.

Борисов: Всички от ГЕРБ ще гласуваме за сваляне на имунитета на Сидеров

Всички депутати от ГЕРБ ще гласуват за сваляне на имунитета на Волен Сидеров. Това заяви в своя профил във Facebook лидерът на ГЕРБ Бой...

Михайлова коментира, че на Летище Варна полицаите не са можели да задържат Волен Сидеров – в правомощията му е да опита да тушира напрежението. Бившият син депутат смята, че законът трябва да бъде променен – защото реално според член 69 от Конституцията депутатът не носи отговорност за изказани свои мнения и думи. Михайлова припомни, че по времето на Търновската конституция депутатите са имали неприкосновеност само по време на сесиите на Народното събрание.

Председателят на Народното събрание може и сам да вземе имунитета на депутат, ако в двуседмичен срок той не го стори сам, потвърди Михайлова. Тя припомни, че имунитетът на Сидеров беше свален след инцидента на АМ „Тракия”, когато лидерът на „Атака” се забърка в сбиване. Неговият шофьор удари друг участник в движението по магистралата след вербален скандал.

Михайлова извади и декларация на Народното събрание от 2006 година. В нея дословно пише, че извършеното от Сидеров е брутална хулиганска проява. Тя е продължение на недопустими постъпки на Сидеров, в които прозира пълно пренебрежение към обществото и реда. Смайваща е арогантността, с коят лидерът на „Атака” се изкарва жертва на атентат – такова поведение е недопустимо. Тази декларация е подписана от Тройната коалиция, включително БСП и ДПС.

Депутатският имунитет отдавна се използва не по предназначение – народните представители често показват картите си, за да не бъдат спирани, завърши Михайлова.

"Атака" разигра волна програма в сградата на Нова телевизия

Скандалите с „Атака” нямат край. След като днес лидерът на партията Волен Сидеров направи митинг пред Съдебната палата, пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество