Академичният съвет на СУ не подкрепи окупацията

41920
Снимки: БГНЕС

Официална подкрепа за окупацията на СУ от страна както на Академичния съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", така и на Съвета на ректорите на Висшите учебни заведения в страната няма да има, предаде bTV.

Ректорът на най-старото висше училище проф. Иван Илчев призова студентите да намерят друга форма на протест.

„Убедени сме, че младите хора трябва да бъдат насърчавани да изразяват обществената си позиция. Окупацията е крайно средство. Академичният съвет се обявява против опитите на външни сили да използват действията на студентите за политически цели”, каза Илчев. По думите му поне три политически сили се мъчели да влияят на студентите.

Първи впечатления от Академичния съвет - говорят само за пари

Не ми харесва това, което се обсъждаше на Академичния съвет. Това заяви Христо Николов, един от присъствалите от неправителствени орган...

"Обръщаме се с призив за търпение към всички студенти, преподаватели и служители, и към цялото общество, независимо дали подкрепят протестите или не", се казва още в декларацията, която професор Илчев прочете на един от входовете на СУ "Свети Климент Охридски".

„Ректоратът се надяваме, че скоро време ще бъде отворен”, отбеляза ректорът. По думите му, това не е начинът за протестиране. Проф. Илчев обяви, че Академическият съвет е взел решение семестърът да бъде удължен с толкова дни, колкото продължи окупацията.

След изказването му последваха викове „Оставка”.

Припомняме, че окупацията на Софийския университет започна на 23 октомври, когато студенти блокираха зала 272 в Юридическия факултет преди лекция на професор Димитър Токушев. Студентите поискаха от Токушев обяснение за връщането на Делян Пеевски в Народното събрание. Професорът отказа да отговаря на въпроси и избяга от лекцията.

Пловдивският университет също се включва към окупацията

Точно в  16:00 часа и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” ще се присъедини към студентската окупация. В уреч...

След това ръководството на Софийския университет излезе с декларация, че студентите имат право да изразят позицията си, но предупреди, че окупацията пречи на учебния процес. Забрана за провеждането на протестни действия обаче нямаше.

В петък, 25 октомври, студентите решиха да затворят университета с искане за незабавна оставка на Народното събрание. През почивните дни имаше опити за провокации, като вчера, 27 октомври, група, която се обяви за студенти, искащи да учат, нахлу в двора на СУ и опита да влезе насила в сградата на Ректората. Групата беше предвождана от червения депутат Борис Цветков и от известната като лице на контрапротестите Нина Гергова. След тази акция хиляди хора се събраха в подкрепа на окупацията пред сградата на СУ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com