АИКБ подкрепи Бокова

2023
АИКБ подкрепи Бокова
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на индустриалния капитал в България се обръща към компетентните държавни институции с призив официално да се издигне кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на Организацията на обединените нации и незабавно да се предприемат необходимите действия в подкрепа на нейната кампания, като се мобилизират дипломатическите служби на държавата и съответните налични ресурси.

Това се казва в декларация на АИКБ в подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова.

„Следвайки принципа на ротацията в ООН, се очаква следващият генерален секретар на организацията да бъде излъчен от страните от групата на Източна Европа и за първи път това да бъде жена. Авторитетна предварителна класация, извършена по обективна методология , отрежда първото място на г-жа Бокова със сериозна преднина пред останалите претенденти. Всъщност, тя е и единственият възможен кандидат от България с реални шансове. Мандатът й като генерален директор на световната Организация на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) изтича в края на 2017 г. Като имаме предвид, че на практика е невъзможно представители на една държава по едно и също време да ръководят и ООН, и най-голямата организация в системата на ООН – ЮНЕСКО, е твърде невероятна хипотезата за генерален секретар на ООН да бъде избран друг български кандидат.

През 2009 г. г-жа Бокова беше избрана за генерален директор на ЮНЕСКО със 166 гласа от Общото събрание на всички 193 страни-членки на ЮНЕСКО, като преодоля конкуренцията, включително и на тогавашния заместник-председател на Европейската комисия Бенита Фереро Валднер. През 2013 г. беше преизбрана безапелационно за втори мандат начело на организацията. В този период тя демонстрира дипломатически и управленчески умения от най-висока степен и се ползва с добра репутация пред Съвета за сигурност. Г-жа Бокова отговаря на всички изисквания за заемане на поста като в допълнение владее перфектно английски, френски, испански и руски – четири от шестте официални езика на ООН (като изискването е само за два). През последната година бяхме свидетели на безпрецедентни атаки и разрушаване на историческата памет на народите, които поставиха сигурността и опазването на световното културно-историческо наследство в огромен риск. В този период г-жа Бокова показа изключителен професионализъм, необходимите компетенции, дипломатически опит и лични качества, необходими за поста, като издигна ролята на ЮНЕСКО на ново ниво. През всички тези години тя никога не забрави, че е българка и работи усилено за разпознаваемостта на страната ни”, заявяват от АИКБ.

Тези обективни предпоставки представляват уникален шанс за повишаване на политическата тежест на България в световната дипломация и за постигане на по-сериозна позиция на страната ни на световната сцена. Подобен успех несъмнено би повишил националния ни имидж и би оказал сериозен положителен ефект по отношение на популяризирането на България и като възможна дестинация за инвестиции и бизнес.

Убедени сме, че важно условие за успеха на кандидатурата на г-жа Бокова е изразяването на единна позиция. Сега е времето да спазим националния девиз „Съединението прави силата“ и да демонстрираме обществено и политическо единство в името на издигането на националния ни авторитет.

Асоциацията на индустриалния капитал в България призовава кандидатурата на г-жа Бокова да бъде издигната от компетентните държавни органи, да бъде представена по официален път, да се търси подкрепа и да се положат всички усилия този изключителен шанс за България да бъде реализиран, заявяват още от АИКБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com