Адвокат: Идеята ранната бременност да се инкриминира е малоумна

2666
Адвокат: Идеята ранната бременност да се инкриминира е малоумна

В България има 3000 момичета, станали майки преди майки преди да навършат 16 години. Общо непълнолетните родилки пък са 5500, гласи статистика, цитирана от Нова телевизия.

Провокиран от нея, началникът на Акушеро-гинекологичния комплекс на Русенската болница д-р Георги Хубчев призовава за нова законова мярка – инкриминиране на ранната бременност.

Родилка почина след спешно секцио в Търговище

36-годишна родилка е починала след секцио по спешност в болницата в Търговище. Трагедията е станала към 23,35ч. в сряда, но институциит...

Според социалния министър Ивайло Калфин обаче няма как ранното родителство да се сложи в графа "престъпления". Същото мнение изрази в ефира и адвокат Николай Хаджигенов.

От чисто правна гледна точка тази идея е малоумна. Заплахите със затвор и концентрационни лагери никога не са работели”, категоричен бе юристът.

Според него единственото решение на проблема би могла да бъде ясна и последователна държавна политика, чрез която момичетата да се образоват сексуално и да разбират какво ги очаква след евентуално ранно раждане.

„Децата, които раждат деца, живеят в уязвима среда”, коментира още адвокат Хаджигенов.

Организация иска МЗ да вземе мерки срещу грубостта в родилните отделения

Организацията "Родилница" настоя за спешни промени в организацията на родилната помощ у нас в отворено писмо до здравния министър Петър...

Детелина Котевска, началник на отдел „Мерки за закрила на детето” в Агенцията за социално подпомагане пък заяви, че първата стъпка към превенцията на ранното забременяване е направена. А тя се състои в това, че вече помощите за младите майки се дават в натура.

„Социалните работници помагат на майките да решат какво трябва да се осигури на детето”, коментира Котевска.

По думите ѝ все още е рано да се каже дали тази мярка има ефект, защото промените бяха въведени в края на лятото на 2015 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com