Actualno.com представя „Такси”: Първа серия - законът

26230
Actualno.com представя „Такси”: Първа серия - законът
Снимка: БГНЕС

В съвременния живот използването на такси е ежедневие и удобство. В България, освен ежедневие и удобство, то е и неприятности. Защото измамите с жълтите ни приятели са нещо, което е станало ежедневие.

Защо се стига дотам, че да търсим с лупа каква е реалната цена на превоз на таксито, което искаме да ползваме? Кой осъществява контролът, какво казва законът и какво е необходимо, за да можеш да кандидатстваш за разрешение за упражняване на професията? Какви са абсурдите - ще се опитаме да ви потърсим отговор на тези и други въпроси в следващите редове.

Жълтите коли и тяхната работа се регламентират от Закона за автомобилните превози. И по-точно наредба с номер 34.

I. На какви условия трябва да отговарят автомобилите и какви документи са необходими – с последните промени на Закона от края на мандата на 42-то Народно събрание максималната възраст на таксиметровите автомобили беше увеличена от 10 на 15 години. Същевременно депутатите решиха, че срокът на разрешението за извършване на таксиметров превоз, което се дава от кметовете на общините на превозвачите, се увеличава на 3 години. Преди това то беше 12 месеца.   

От дирекция „Транспорт” към Столичната обясниха за Actualno.com, че с промяната се създват предпоставки за тотална липса на контрол, както по отношение на редовността на документите, така и по спазване на данъчното законодателство. Това е така, тъй като след като веднъж се издаде разрешение, през следващите 3 години съответната община не може да осъществява какъвто и да било контрол.

Същевременно депутатът от БСП Георги Свиленски, който е един от вносителите, пред Actualno.com защити промяната, касаеща увеличаването на максималната възраст. Той каза следното: „В нито една европейска държава няма такова ограничение (на възрастта – бел.ред.). Важно в случая е не възрастта, а техническата изправност на автомобилите и реалният контрол относно сигурността и комфорта на пътниците. Това ограничение на възрастта беше изцяло в полза на лизингодателите, но не и в интерес на хората, работещи в бранша”.

Освен всичко споменато до момента, автомобилът трябва да отговаря на следните изисквания – да има най-малко четири врати, да не е оборудван за управление на инвалиди или учебни цели, органите за управление да са разположени вляво, да е обозначен със знак "Такси", светещ през тъмната част на денонощието, да има монтиран електронен таксиметров апарат с фискална памет, притежаващ удостоверение за одобряване на типа, издадено от Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН). И най-важното за клиентите - да има залепен на видимо отвън място вдясно на предното стъкло и в салона на арматурното табло, както и на стъклата на двете задни врати стикер за цените с размери 150 мм x 130 мм на бял фон с черни букви с височина на буквите не по-малка от 5 мм и височина на цифрите преди десетичния знак 15 мм, а след десетичния знак 10 мм с информация. Той трябва да предоставя следната информация – наименованието на превозвача, цената на километър пробег по дневна и нощна тарифа, цената на километър пробег извън на населението, цената за повикване на адрес, която не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа с повече от 50%, първоначалната такса, която не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%, както и цената за една минута престой, която не може да надвишава 50 % от цената за един километър пробег по съответната тарифа.

Колите трябва също така да имат залепена на видно отвън място, вдясно на предното стъкло, холограма. Образецът й се утвърждава от съответния общински съвет.

В закона е записано, че колите трябва да са трайно боядисани в жълт или зелен цвят, без облепване с фолио. Отстрани, по цялата дължина на вратите на автомобила, непосредствено под линията на стъклата трябва да има двуредна лента с шахматно разположени квадрати. На предния десен калник и на задната страна на автомобила да има трайно залепен водоустойчив, светлоотразителен стикер, защитен с холограма по образец с посочен номер на разрешението, издадено от кмета на съответната община, валиден за съответната година.

Законови промени слагат край на евтините таксита

Промяна в Закона за автомобилните превози налага въвеждането на минимални тарифи при таксиметровите услуги. Така вече освен таван, ще и...

II. На какви условия трябва да отговарят таксиметровите водачи

Първо - те трябва да има удостоверение за професионална компетентност. За получаването му кандидатите трябва да се явят на изпит в съответната дирекция “Автомобилна администрация”. Към заявлението за изпит се прилага копие от дипломата за завършено средно образование и банково бордеро за платена такса за явяване на изпит, съгласно чл. 85 на Тарифа 5 за таксите, които се събират в системата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, прeведени по сметката на ИА ”Автомобилна администрация”.

Изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация”Димитър Ганев обясни пред Actualno.com, че през последната година контролът е бил силно завишен. По думите му, преди от 30 явили се 1 е бил скъсван, а сега от 30 явили се 1 преминава. Рязкото подобрение е постигнато след смяната на ръководството на „Автомобилна администрация”.

Второ - следващата стъпка е кандидатстването пред дирекция „Транспорт” към съответната съобщина, в която ще действа водачът. Пред нея той или тя трябва да представи свидетелство за управление на МПС, медицинско свидетелство, което доказва, че индивидът е здрав физически, психо – че кандидатът за водач е психологически годен, както и свидетелство за съдимост, което доказва, че водачът не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер и не е лишен по съдебен или административен ред от правото да управлява моторно превозно средство.

III. Необходимите документи за фирмите -  Таксиметровите превози на пътници се извършват от регистрирани превозвачи или от водачи, извършващи дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка, с леки автомобили до седем места, включително мястото на водача, с електронен таксиметров апарат с фискална памет.

Проверка по морските курорти хвана куп нередовни таксита

Проверки с таен клиент днес изненада такситата в морските курорти. Съвместно с медиите и Изпълнителна агенция "Автомобилна администраци...

В регистъра на ИА „Автомобилна администрация” се вписват пореден номер и дата на регистрацията; фирма, седалище и адрес на управление на търговеца; номер по БУЛСТАТ;  номер на издаденото удостоверение за регистрация; данни за моторните превозни средства, с които превозвачът извършва превозите (регистрационен и идентификационен номера, марка и модел, както и дата на първа регистрация.

Разрешението за извършване на таксиметров превоз и холограмата се издават от кмета на общината или упълномощено от него лице за всеки отделен автомобил. То се издава на превозвача въз основа на:

1. заявление от превозвача;

2. удостоверение за регистрация;

3. списък на автомобилите, с които превозвачът кандидатства - на хартиен носител;

Увеличиха максималната възраст на такситата

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за автомобилните превози. С тях се разрешава автомобили на възраст до 15 години да се...

4. заверени от превозвача копия на контролния талон към знака за периодичен преглед за проверка на техническата изправност на лекия таксиметров автомобил и на картата за допълнителен преглед на лек таксиметров автомобил;

5. копия от удостоверенията "водач на лек таксиметров автомобил";

6. удостоверение, че данъчно задълженото лице няма задължения за данъци и осигурителни вноски, освен когато са отсрочени или разсрочени по реда на Данъчния процесуален кодекс или са разсрочени по реда на Кодекса за социално осигуряване.

Разрешението е поименно и не подлежи на преотстъпване. Превозвачът кандидатства за получаване на ново по общия ред не по-късно от 30 календарни дни преди изтичане срока на неговата валидност.

Кметът на общината отнема разрешението:

Позволяват и на такситата да се движат в бус лентите?

Такситата да могат да се движат и в бус лентите. Предложението идва от страна на депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. В момента това...

1. в случай, че отпаднат основанията за издаването му;

2. когато се установи, че е издадено въз основа на неистински или документ с невярно съдържание;

3. при отнемане на лиценза, издаден от министъра на транспорта или при заличаване на регистрацията.

Действието на разрешението се прекратява от деня, когато:

1. притежателят му го върне в общината;

Решават за минималните тарифи на таксита в София скоро

До края на седмицата трябва да станат ясни минималните тарифи на такситата в София. В момента въпросът се обсъжда с представители на та...

2. се прекрати дейността на превозвача;

3. изтече срокът, за който е издадено;

4.  е отнето от кмета на общината

В тридневен срок от отнемането или прекратяването на действието на разрешението общината уведомява съответното регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Очаквайте и останалите материали по темата защо съвсем законово клиент може да плаща двойно по-висока цена от средната за пазара, ако не си отваря очите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com