Абонати мамят със спрени радиатори

5235
Абонати мамят със спрени радиатори

Има разминаване в декларирания прогнозен дял и реалното потребление при някои абонати на „Топлофикация-София”. Несъответствията са били открити при 6% от извънредно отчетените клиенти на едно от дружествата за дялово разпределение у нас. Разминаванията били установени при извънредния междинен отчет на топломерите в началото на март, който беше направен по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Отчетниците на топлинния счетоводител са засекли над 200 клиенти, които са декларирали, че няма да ползват парно през зимата, а реално радиаторите им са работели. "Това означава, че съседите им са плащали за тях”, обясни Ася Ангелова, управител на дружеството и председател на Асоциацията на топлинните счетоводители. В резултат прогнозният дял на тези клиенти е бил коригиран служебно, за да не бъдат в тежест на съседите до реалното изравняване след края на отоплителния сезон. Има и около 110 клиенти, при които благодарение на извънредния отчет прогнозният дял служебно е бил намален. Тези хора предварително не са декларирали нулев отопляем обем, но реално не са ползвали парно. При междинния отчет са актуализирани прогнозните дялове спрямо реалното засеченото потребление и за други близо 3500 клиенти, уточняват от дружеството за дялово разпределение.

Изравнителните сметки за парно няма да са стряскащи

Изравнителните сметки за парно няма да са стряскащи и шокови. Прогнозата е на управителя на една от фирмите за дялово разпределение и...

"Не очакваме шокови изравнителни сметки за парно в края на този сезон”, коментира още Ангелова. Тя припомни, че на 1 април 2012 г. цената на мегаватчас топлинна енергия с ДДС в София е била 87,30 лв., а сега от 1 април е 80,12 лв. на мегаватачас. Въпреки това според нея едва ли изравнителните сметки ще са по-ниски от миналогодишните. Причината е, че от 1 юли 2012 г. е имало увеличение на цените и така през ноември и декември парното е било по-скъпо в сравнение със същите месеци на миналия отоплителен сезон.

Ангелова обясни още, че до 5 юли изравнителните сметки трябва да са готови и да са предадени на клиентите на топлинните счетоводители. След това тече едномесечен срок за рекламация. Ако някой не е отчетен, може в 3-месечен срок да се обади на топлинните счетоводители и да поиска да бъдат засечени показанията на топломерите. „Важно е хората да съдействат и да има 100% отчети, за да не се налага преработването на изравнителните сметки”, каза Ангелова. Тя допълни, че в някои блокове се правят по няколко последващи отчета. Това обаче променя потреблението на всички абонати в сградата, а обикновено първата изравнителна сметка е най-изгодна за клиентите, предаде БЛИЦ.

На 5 август изравнителните сметки се предават на „Топлофикация-София” и към 15 август те вече излизат като фактури, стана ясно още от думите на Ангелова. След това клиентите могат да ги платят на касите на дружеството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com