Земеделското министерство слага край на злоупотребите в дърводобива

23605
Земеделското министерство слага край на злоупотребите в дърводобива
Снимка: Getty Images/Guliver

Единна информационна система ще проследява пътя на добива и търговията с дървесина, е съобщила министърът на земеделието и храните Десислава Танева при посещението си в Държавното горско стопанство “Ботевград”, цитирана от пресцентъра на МЗХ.

Според нея това се налага, за да се сложи край на злоупотребите при търговията с дървесина.

БСП с революционни промени за горите - реален мораториум и следене на дървесина

Нови поправки в Закона за горите бяха официално внесени от БСП. Законопроектът вече е качен на сайта на Народното събрание. Прави впеч...

Мерките, които Министерството на земеделието и храните ще предприеме за ограничаване на незаконна сеч, ще бъдат разпределени на два етапа. Първият от тях е организационен. Ще бъдат създадени нови 173 мобилни контролни екипи за дейностите в горските територии. Идеята на мобилните екипи е в различни територии от мястото, на което са създадени и работят, да контролират дейностите по добива и търговията с дървесина, е посочила Танева.

Вторият етап предвижда да бъде въведена поетапно пластмасова пластина с идентификационен код и електронен билет. Ефектът от нейното използване в други страни, е довел до 20 процента увеличаване на прихода или до пресичане на 20 на сто от незаконния добив, е обяснила министър Танева.

Мерките трябва да започнат да функционират до юни следващата година и да бъдат обединени в единна информационна система, която да проследява пътя на дървесината от мястото, където е добита, до склада и преработката.

Министър Танева коментира, че само за някои от мерките ще има нужда от изменения в нормативната уредба – като наредби и подзаконови нормативни актове в Закона за горите.

България ще ограничи износа на дървесина

България ще ограничи износа на дървесина, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по горите Григор Гогов. През следващите години п...

По думите й, те ще включват изисквания за регистрация на лицата, които извършват дейности в горската територия. Ако такова лице има издадени вече актове за нарушения, то няма да може да получи повторно регистрация, посочила министър Танева. Предвижда се да бъдат въведени и териториални единици за охрана в рамките на горските предприятия, както и допълнителни изисквания по отношение на налагането на административните наказания.

Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов е съобщил, че се предвижда всички превозни билети – разрешителни за сеч, да се издават по електронен път и да са свързани със сървъра на Изпълнителната агенция по горите. Така ще може да се провери накъде пътува дадената дървесина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com