Здравното министерство потвърди: Пациент е изолиран във ВМА

23044
Здравното министерство потвърди: Пациент е изолиран във ВМА
Снимка: Gettyimages

Днес в Министерство на здравеопазването (МЗ) постъпи информация от МБАЛ "Токуда" АД за български гражданин с грипоподобни симптоми пребивавал в последния месец в Сиера Леоне, съобщиха от МЗ.

Пациентът е прегледан и преценен като случай подлежащ на клинично наблюдение и допълнително лабораторни изследвания. Поставен е в режим на изолация във Военномедицинска академия (ВМА).

Съобразно приетите протоколи за действие препоръчани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) здравните власти и СРЗИ са предприели необходимите действия по установяване и изолиране на лицата, които са били в контакт с пациента. Тези мерки ще бъдат в сила до получаване на резултат от вирусологичното изследване, което ще излезе в късните часове на тази нощ.

В Министерство на здравеопазването функционира щаб, който поддържа постоянна връзка със Столична районна здравна инспекция (СРЗИ), ВМА, МБАЛ "Токуда" АД, Национален център по заразни и паразитни болести и вирусологичната лаборатория. Министерство на здравеопазването ще информира обществото периодично.

Заболял от ебола българин няма. Това каза за „Фокус” д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести. Тя заяви, че има човек, който подлежи на наблюдение и изследвания в момента.

Първи българин, заразен с ебола?

Българин, завърнал се преди три седмици от Сиера Леоне, е приет в столична болница с оплаквания, наподобяващи симптомите на ебола. Това...

„За да се каже, че някой е заболял от ебола, трябва да има положителен резултат от лабораторно изследване, каквото все още няма. Очаква се министърът на здравеопазването Петър Москов да направи изявление. За момента има данни, защото човекът е пристигнал от заразена страна”, поясни д-р Мира Кожухарова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...