Затлъстелите деца у нас продължават да са тревожно много

4671
Затлъстелите деца у нас продължават да са тревожно много
Снимка: Getty Images / Guliver

Продължава тенденцията у нас процентът на децата с наднормено тегло да е значителен. Официалните данни сочат, че българските деца са на 5-о място в Европа по този показател, предаде БНР.

Първите 2 години от развитието на детето са много важни в превенцията на затлъстяването и съпътстващите заболявания, смята доц. Светослав Ханджиев от Българската асоциация за изследване на затлъстяването.

Кои са най-дебелите европейци?

Малтийците, британците и чехите са европейците с най-наднорменото тегло на целия континент. Това гласят данни, публикувани във Vividmap...

"В световната литература се подчертава значението на първите 1000 дни от развитието на живия организъм, т.е. от зачеването до втората година. Една бъдеща майка, една бременна жена, ако не желае нейното дете да бъде дебело, да боледува от диабет тип 2, високо кръвно налягане и други сърдечно-съдови заболявания, не бива нейното тегло по време на бременността да се повиши с повече от 15-20 килограма", заяви той.

Доц. Ханджиев съобщи, че хората с тежкостепенно затлъстяване в България са 280 000, цитирайки данни на Световната здравна организация.

По думите му много по-трудно се лекува затлъстяване, което е започнало в детска възраст, отколкото това, което е започнало след пубертета. Според него трябва да се избягва гладуването и диети, които препоръчват да не се приема мляко.

България е на последно място в ЕС по консумация на прясно мляко, посочи специалистът.

Известен наш диетолог се обяви против данък "вредни храни"

Въвеждането на данък „вредни храни“ е неефективна мярка за справяне с проблемите на наднорменото тегло и затлъстяването в Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com