Защо горнобанци спаха, когато им взеха водата, пита д-р Ангелова

12693
Защо горнобанци спаха, когато им взеха водата, пита д-р Ангелова

Защо горнобанци спаха, когато им взеха водата? Това попита пред Actualno.com д-р Татяна Ангелова, която е изпълнителен директор на "Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация" ЕАД. Дружеството стопанисва банята и още два имота в столичния квартал. Бившите санаториум и поликлиника бяха обявени за продажба на търг и това предизвика огромно недоволство от страна на гражданите. В следствие на това заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков спря процедурата за търговете.

"Тези хора трябваше да се събудят, когато им взеха водата, категорична е д-р Ангелова. - Защото нас буквално ни набиха и ни изгониха от банята, където работехме. През 2000 година точно на Никулден охраната на концесионера ни изхвърли. И огромни мъже налетяха да ни бият. Тогава затвориха банята. Абсолютно неправомерно при това! Заведохме дело, което спечелихме след две или три години, но през това време банята остана да работи само за хигиенни нужди. И беше обезобразена отвътре. Бяха изкъртени ваните, унищожен беше балнеолечебният сектор, а през 1996-1997 година беше направена реорганизация и реновиране на интериора на банята със средства на МЗ. На 6-и декември 2000 година трябваше  хората в "Горна баня" да се сетят, че фирмата-концесионер ще вземе водата в нейна полза, а не за държавната баня".

Горнобанци със сигнал в прокуратурата за умишлена безстопанственост на държавни имоти

Представители на Инициативния граждански комитет в столичния квартал "Горна баня" са подали сигнал в прокуратурата срещу директора на "...

През 2003 година, когато концесионерът губи делото за изгонването на служителите, банята не разполага с минерална вода. Целият дебит от 4 литра в секунда на извора е завзет от частната фирма за бутилиране на минералната вода, обяснява адвокат Ивайло Овчаров. "През 2012 година водихме битка с МОСВ и със съдействието на МЗ ни беше предоставен дебит от 0,7 литра в секунда за балнеолечебни и рехабилитационни процедури в банята", обясни д-р Ангелова.

При сегашния вид на банята в "Горна баня" не е възможно нищо да се прави, добави Ангелова. "Не съм влизала в нея доста отдавна. Сградата е много красива и трябва да бъде възстановена в стария й вид. Вътре би могло да се изгради малък бутиков балнеоцентър, даде идея д-р Ангелова. - Или медикал СПА център. Предметът на дейност не трябва да се сменя. Със сигурност министерството няма да го позволи и така е редно. Банята не е много голяма. Има женско и мъжко отделение и на горния етаж преди имаше физиотераприя, кинезитерапия, луготерапия и малка лаборатория. Сега може на първия етаж да има водолечение и козметика, например, а на втория - процедури".

Според д-р Ангелова, в момента няма достатъчно дебит на минерална вода, за да може да се покрият нуждите на работеща баня. "Но може да се изработи концепция за функционирането й с дебит от 0,7 литра в секунда, колкото й е отредено в момента по закон, обясни тя пред Actualno.com. - Но със сигурност онзи, който се захване с възстановяването на банята и пускането й в експлоатация, ще бъде в жесток конфликт с бутилиращата компания. Когато ние още работехме там, а концесионера имаше значително по-малко разрешителни за водата, нашите пацианти често не можеха да си довършат процедурите заради липса на вода. Дори се е случвало да не успеят да се изкъпят, защото няма вода. Сега ще бъде още по-голям проблемът с този толкова малък дебит за банята".

За тези 0,7 литра в секунда дебит за банята, с който разполага, всяка година управляваното от д-р Ангелова здравно заведение плаща такса. "Не съм запозната с концесията на минералната вода, обясни тя. - Зная само, че те започнаха с 0,7 литра в секунда дебит при 4,2 литра в секунда на целия сондаж. В момента, в който нас ни изгониха от банята, концесионерът завзе целия дебит, добави тя. - Предоставена им беше и водата от сондажа в "Домуз дере", заради което прокопаха цялата улица "Равнище". Нямам нищо против бутилиращата компания, но именно нейното разрастване доведе до затварянето на банята".

Горнобанци успяха, зам.-министър Ваньо Шарков спря търговете

Инициативният граждански комитет в "Горна баня" постигна първата си победа от голямата битка за спасяването на три държавни имота в ква...

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ НА Д-Р ТАТЯНА АНГЕЛОВА ПРЕД ACTUALNO.COM ЧЕТИ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com