Засега липсват кандидати да оглавят ВКС

10239
Засега липсват кандидати да оглавят ВКС
Снимка: бгнес

Все още няма внесено предложение на кандидатура за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Това стана ясно в началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Заседанията на кадровиците тази и следващата седмица са за внасяне на предложения за кандидатури за председател на ВКС, според приетата хронограма.

Председател на ВКС ще бъде избиран догодина

Висшият съдебен съвет открива процедура за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС) на 20 ноември. Първата възможна дата ...

На 20 ноември бе открита процедурата за избор на председател на ВКС. Хронограмата посочва 29 януари като първа възможна дата за насрочване на заседание на ВСС за изслушване на кандидатите и избор на съдия номер едно, информира БГНЕС.

Това е втората процедура за избор на председател на ВКС, след като ВСС не можа да направи избор на 25 септември между кандидатурите на съдия Павлина Панова и съдия Таня Райковска. Председателят на ВКС се назначава и освобождава от президента по предложение на Висшия съдебен съвет. Мандатът на председателя е 7-годишен.

Миналата седмица ВСС избра съдия Таня Райковска за временен председател на Върховния касационен съд.

При гласуването тя събра 14 гласа „За”, 5 „Против” и 4 „Въздържали се”. Нейният опонент Красимир Влахов събра 7 гласа „За”, 9 „Против” и 7 „Въздържали се”.

ВСС не успя да избере председател на ВКС

Висшият съдебен съвет (ВСС) не избра председател на ВКС, предаде БГНЕС. Нито един от кандидатите не успя да събере необходимите 17 гла...

Райковска беше един от двамата кандидати в неуспелия конкурс през септември за председател на Върховния касационен съд. Тя заема поста временно от днес, тъй като мандатът на досегашния председател професор Лазар Груев изтече преди седмица (20 ноември).

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com