Заради новия Закон за МВР: Пожарникари, полицаи и спасители на протест във Варна

23638
Заради новия Закон за МВР: Пожарникари, полицаи и спасители на протест във Варна
Снимка: БГНЕС

Пожарникари, спасители и полицаи излизат на протест във Варна, съобщават от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Протестът започва утре, 26 юли, от 11:00 часа сутринта.

Недоволството на СФСМВР е заради промените, влизащи с новия Закон за МВР. Съгласно тях има наредба, с която МВР възнамерява да регламентира минимален състав от двама служители на екипите, осъществяващи пожарогасителната и спасителната дейност. Това в редица случаи не само би попречило на пожарникарите и спасителите да изпълнят задълженията си, но би изложило на неоправдан риск здравето и живота им, както и здравето и живота на гражданите, смятат експертите.

Протестните действия във Варна започват и, тъй като по време на бедственото положение в морската столица беше наложено нелепо дисциплинарно наказание на пожарникар, член на федерацията. По правната страна на проблема очакваме да се произнесе Варненският административен съд, но от морална гледна точка това наказание е гавра с труда и достойнството на пожарникарите и спасителите.

От СФСМВР са категорични, че няма да спрат дотук. Според тях застрашени са не само социалният мир и животът на служители в ГДПБЗН, но се създава и сериозен риск за здравето и безопасността на гражданите на Република България. За съжаление толерантността и диалогичността ни очевидно не дават резултати. Затова излизаме на улицата и смятаме да останем там колкото е нужно. Ще задаваме въпроси и ще очакваме отговори. Няма да приемаме голи оправдания и празни обещания. Ще искаме оставки. Време е да изхвърлим боклука, казват полицаите.

И във Варна пожарникарите тръгват на протест

МВР възнамерява да регламентира минимален състав от двама служители на екипите, осъществяващи пожарогасителната и спасителната дейнос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com