Заради безумното ДДС върху даренията, стотици българи гладуват

8970
Заради безумното ДДС върху даренията, стотици българи гладуват
Снимка: БГНЕС

Около 670 000 тона храна годишно отиват на боклука, показват данни на Българската хранителна банка (БХБ). Това се равнява на близо 2,2 милиарда порции, ако се приеме, че всяка една от тях е около 300 грама. Изчисленията показват още, че всеки месец през екарисажите минават близо 55 800 тона продукти, пише "Труд".

Според БХБ в същото време 53,5% от българите не се хранят пълноценно. Това означава, че около 3,89 милиона души не могат да си позволят да си купуват достатъчно често месо, риба и плодове.

Производителите и търговците обаче предпочитат да изхвърлят храните, вместо да ги дарят на хранителните банки. Обикновено се даряват стоки в срок на годност, който обаче ще изтече до 4-5 дни.

Таксите за екарисажа са около 4-5% върху стойността на продуктите, а при дарение трябва да се плати на държавата 20% ДДС, обясни Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ. Затова според нея трябва да се въведе механизъм, който да стимулира хранителния бранш да не изхвърля толкова много стоки.

Наскоро такива данни изнесе и шефът на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Той пресметна, че ако годишно се изхвърлят 400 000 тона храни, при дарение производителите и търговците ще трябва да платят близо 320 млн. лв. ДДС. За същото количество продукти разходите за екарисаж възлизат на 120 млн. лв.

От финансовото министерство посочват обаче, че засега не се обмисля въвеждането на данъчно облекчение при дарение на храни. Целта е да не се създават възможности за данъчни измами. Оттам посочват още, че в европейското законодателство за ДДС не се предвиждат облекчения за доставки към хранителни банки.

Ученици осигуриха месечната прехрана на бездомни от приют в Добрич

Ученици от Езикова гимназия "Гео Милев" осигуриха месечната прехрана на настанените в приют за бездомни в Добрич, съобщава Дарик нюз. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com