Започват честванията на 105-годишнината от рождението на Вапцаров

52835
Започват честванията на 105-годишнината от рождението на Вапцаров

105-годишнината от рождението на големия български поет Никола Вапцаров ще бъде отбелязана с поредица от събития в цялата страна.

Основното честване ще бъде на 7 декември и ще бъде организирано от Съюза на българските писатели. Различни инициативи ще има в музеите на поета в София и Банско, както и във Военноморското училище във Варна.

Стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров на матурата по БЕЛ за 12-ти клас

Зрелостниците на националния държавен изпит по български език и литература пишат аргументативен текст върху стихотворението "Кино" на Н...

Въпреки вниманието, което се обръща на поета, за неговата памет не се прави достатъчно, смята председателят на Съюза на писателите Боян Ангелов.

И сега, когато се правят какви ли не спекулации във вътрешен и международен план, когато в една съседна на нас държава се кръщават улици и се издигат паметници до небето на Никола Вапцаров, с единствената цел, той да бъде откъснат от България и да се нарече не български, а някакъв друг поет, имам чувството, че нашата държава сякаш нехае за това, казва Ангелов, цитиран от БНР.

Днес в музея на великия поет в София ще има и специално литературно четене. Поетите ще прочетат свои стихове. Има също и изложба, на която ще бъдат показани уникални неща, които Катя Зографова е направила. Освен това ще бъде прожектиран и филм, който аз направих за Вапцаров, казва племенницата на Вапцаров Мая Вапцарова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com