Започва национална информационна кампания за телефонните измами

4732
Започва национална информационна кампания за телефонните измами

Национална информационна кампания за превенция на телефонните измами започва днес Министерство на вътрешните работи, предаде БГНЕС.

Представен бе 34-секунден видеоклип, изготвен от Пресцентъра на МВР в сътрудничество с експерти от Националната полиция. "Информационната кампания е форма на превенция. Основната цел е запознаване на обществото с механизма на извършване на една от най-често използваните в страната телефонни измами, както и запознаване на хората с начина, по който най-ефективно може да бъде пресечена", заяви директора главен комисар Ангел Антонов, цитиран от МВР.

От началото на годината следим много внимателно тенденцията в развитието на телефонните измами в страната. Анализът показва, че има увеличение и на опитите, и на извършените престъпления, съобщи комисар Атанас Илков, началник на отдел "Криминална полиция" в ГДНП. За 9-те месеца на 2011 година регистрираните телефонни измами в страната са 210, като са задържани 43 измамници. За същия период на тази година имаме регистрирани 302 реализирани измами и опити за измами, като са задържани 57 извършители.

Илков уточни, че успоредно с информационната кампания, клипът, който пресъздава реално извършваща се телефонна измама, ще бъде предоставен на младшите районни инспектори в областните дирекции и те, в срещи с хората в малките населени места ще проведат допълнителни разяснения.

Главен инспектор Златка Падинкова, началник на сектор "Престъпления против собствеността" в ГДНП съобщи, че при проведени 8 полицейски операции през 2011 година под ръководството на главната дирекция са задържани 25 извършители на телефонни измами, за които има данни, че са съпричастни към 85 измами за над 300 хиляди лева. През 2012 година до момента под ръководството на ГДНП са проведени 4 полицейски операции по линия "телефонни измами", при които са задържани 16-ма.

Редактор: Десислава Ушатова

Имотната мафия не е българско изобретение

Миналата седмица във френския град Бордо, след 2 години, протакане започнаха заседанията по делото на съучастниците Тиери Тили и Жак Го...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com