Започна националното военноморско учение "Бриз 2015" с участието на НАТО

11793
Започна националното военноморско учение "Бриз 2015" с участието на НАТО

Започна национално военноморско учение "Бриз 2015" отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО (от Плана на Българската армия за 2015 година), предаде  БГНЕС.

Учението се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в полигони които са обявени своевременно.

Даниел Митов: За 4 години има над 200 натовски учения у нас

„Трябва всички съюзници от НАТО да сме готови да посрещаме потенциални заплахи. Не може да създаваме истерия около нормални неща...

Българските ВМС ще участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътни войски.

В учението "Бриз 2015" ще вземат участие ВМС на Гърция с патрулен катер "AITTITOS", ВМС на Румъния с ракетна корвета "PESCARUSUL", ВМС на Турция с подводницата "YILDIRAY" и ракетния катер "ZIPKIN", ВМС на САЩ с ескадрен миноносец "PORTER" и самолет от патрулната авиация P-3C ORION, Първа постоянната група кораби на НАТО с три кораба: португалската фрегата "FRANCISCO DE ALMEIDA", холандската фрегата "TROMP" и румънската фрегата "REGELE FERDINAND" както и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО с четири кораба: турската- фрегата "BARBAROS", турския минен ловец "EN

EZ", испанския минен ловец "TAJO" и румънския миночистач "AXENTE".

Общо в учението ще участват над 30 бойни и спомагателни кораби и катери и над 1700 души личен състав от военноморските сили на изброените по горе държави, както и Първа постоянната група кораби на НАТО и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

Украйна и НАТО ще проведат съвместни учения през есента

"Украйна и НАТО ще проведат съвместни военни учения тази есен", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща на Ком...

Деветнадесетият "Бриз" през 2015 г. продължава традицията от предишните си издания, да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление и неправителствени и частни организации в целия процес на планиране, подготовка и ръководство на учението.

Основната идея на учението е да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието им в операция в отговор на криза и да се сертифицира кораб на Военноморските сили на Република България – минен ловец "Цибър" съгласно методиката за оценка на НАТО – MAREVAL.

В учението се използва фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка в различни точки от света. По този начин българските военни моряци ще имат възможност да се подготвят да посрещнат предизвикателствата на днешния ден съвместно със съюзните ВМС и партньорите от гражданските организации и ведомства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com