За 7 години обработваните площи в страната са се увеличили с над 5 млн. декара

6544
За 7 години обработваните площи в страната са се увеличили с над 5 млн. декара
Снимка: БГНЕС

С над 5 млн. декара са се увеличили обработваните площи в страната от присъединяването на България в Европейския съюз. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при представянето на пет финализирани проекта за уедряване на земеделски земи в селата Студена, Друмево, Момина църква, Раздел и град Смядово, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

Тя подчерта, че през 2007 г. е имало 33 млн. декара площи, от които 28,5 млн. декара обработвани, а останалите постоянно затревени градини и трайни насаждения. В края на 2014 г. има заявени близо 39 млн. декара. Министър Танева отбеляза, че благодарение на европейското подпомагане има намаляване на необработваните площи.

Танева: Основен проблем за земеделците е недостатъчното финансиране по ПРСР

Основният проблем, който отчитат представителите на земеделския бранш, е недостатъчният бюджет по Програмата за развитие на селските ...

"През 2007 г. необработваната земя е била 30 % от общия селскостопански фонд. В края на 2014 г. данните показват, че в различните землища на страната необработваните площи са между 10 и 15 %“, каза още министърът на земеделието.

Десислава Танева бе категорична, че основният проблем на българското земеделие е разпокъсаността на земята за създаване на стопанства. „От 2011 г. правим различни редакции в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, за да се установят правила, които да дават устойчивост на земеделския производител. Генералното решаване на тези проблеми може да дойде с комасацията на собствеността“, каза още министърът и обясни, че новото поземлено законодателство е сред основните цели на екипа на МЗХ. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com