Вземете си чадър, очакват се бури и градушки

14672
Вземете си чадър, очакват се бури и градушки
Снимка: БГНЕС

Оранжев код за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки е обявен в 6 области на страната, в 19 области е обявен за жълт код. Това сочи справка на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Оранжев код е обявен в областите София-област, Пазарджик, Враца, Плевен, Ловеч и Габрово. В тези области се очаква да се развие мощна купесто-дъждовна облачност, ще има интензивни локални извалявания, гръмотевични бури и условия за градушки. Предупреждението за жълт код важи за областите Видин, Монтана,София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол, Стара Загора, Сливен, Бургас, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград и Шумен.

1,2 млн. лева допълнително за борба с градушките, 2,2 млн. за карти против измами със субсидии

На днешното си редовно заседание правителството одобри допълнителни 1,2 млн. лева за противодействие и борба с градушките. Парите ще б...

Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца. Още през нощта над западните райони на страната облачността започна да се увеличава увеличи. Преди обяд на места там вече ще има превалявания. След пладне и до полунощ валежите ще се усилят, на много места в западната половина от страната ще са интензивни, придружени от гръмотевици.

Ще има и градушки. Вятърът ще е слаб от запад-югозапад, но ще се усилва и променя посоката си по време на гръмотевичните бури.

В Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо, а вятърът ще се ориентира от изток-югоизток и ще е до умерен. През нощта срещу сряда и там ще се развие купесто-дъждовна облачност, на отделни места ще има валежи и гръмотевици.

Максималните температури в Западна България ще са между 25° и 30°, а в Източна ще са 30-34°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Свършват парите за защита на реколтата от градушки

Ако в рамките на 3 дни Изпълнителната агенция за борба с градушките не получи средства от Министерския съвет за закупуване на още раке...

Над Черноморието ще бъде слънчево и топло. Вятърът ще се ориентира от югоизток и ще е до умерен. Максималните температури ще са между са 29° – 31°. Вълнението на морето ще е 1 – 2 бала. Температурата на морската вода е 24° - 26°. Над масивите в западната половина от страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност с гръмотевични бури и временно усилване на вятъра. В планините в Източна България ще преобладава слънчево време. Вятърът ще е умерен от юг-югозапад. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200м ще е около 20°, на 2000м – около 13°.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com