Въвеждат нови изисквания за ветеринарите

4515
Въвеждат нови изисквания за ветеринарите
Снимка: БГНЕС

Нови изисквания към ветеринарите ще има с въвеждането на промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, съобщават от Агенцията по храните.

Едно от тях предвижда въвеждането на 48-часов срок, в който лекарите ще са длъжни да въведат в единна информационна система данни за раждане, смърт или продажба на животно. Планират се и санкции за неизпълнение на задълженията на ветеринарните лекари.

Незаконно внесени гръцки кози са причината за епидемията от бруцелоза

Незаконно внесени кози от съседна Гърция е най-вероятната причина за масовото заразяване на хора и животни с бруцелоза в община Рила. Т...

Данните от информационната система ще се използват и при определяне на риска и предпазване от заразни заболявания. Ще бъдат създадени постоянни екипи от ветеринарни лекари от системата на Агенцията по храните, които да потвърждават или отхвърлят възникнало съмнение за болести, за които има риск от бързо и масово разпространение, съобщават още от агенцията. Животновъдите ще са длъжни да съобщават за заболели животни на ветеринарния лекар, а ветеринарите ще са длъжни да посещaват през определен период от време фермите, с които имат сключен договор

Нерегистрираните животни са най-рискови за разпространение за заразни заболявания. Затова животни без ушни маркери или оставени без пастир, ще бъдат умъртвявани по хуманен начин, гласят още промените в закона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com