Въпрос до ЕП: Как ЕК изчисли помощта за наводненията в България?

9188
Въпрос до ЕП: Как ЕК изчисли помощта за наводненията в България?
Снимка: БГНЕС

Необходима е повече информация относно изчисленията за размера на компенсации, които България ще получи от европейския фонд „Солидарност” за щетите от летните и есенни наводнения. Това заявява българският евродепутат Момчил Неков в писмено запитване до Европейския парламент.

Преди 10 дни Европейската комисия предложи да се изплатят 10,5 млн. евро, като сега предстои сумата да бъде обсъждана в Европейския парламент и сред страните-членки. В българското заявление общата стойност на щетите е 311,328 млн. евро, като в това число са включени пораженията в Североизточен и Северен централен район - областите София-област, Бургас, Кюстендил, Монтана, Пловдив, Хасково и Ямбол. Предстои допълнително да бъде направено искане за компенсация на Мизия.

Удвоихме сумата за справяне с щетите от наводнения

След като кабинетът на Пламен Орешарски отпусна 28 млн. лева за пострадалите от наводненията през това лято, сега и служебното правител...

"По официална информация, последните две български правителства подготвиха и защитиха пред Европейския фонд за солидарност искане за нанесени щети от 311,3 млн.евро, а Европейската комисия съобщи, че предлага да бъдат изплатени 10,5 милиона евро", казва в изявлението си Неков.

Момчил Неков поиска обяснение от Европейската комисия и за начина, по който е изчислен размерът на обезщетението за България от Фонд „Солидарност” и на какво се дължи разминаването в очакванията на българското правителство и решението на комисията за помощ.

В питане, отправено до Европейската комисия в края на миналата седмица, евродепутатът се интересува дали има непризнати искания от апликацията на правителството и какви са причините, тъй като по нея не бяха дадени подробности у нас. Не на последно място - според него е важно дали европейският бюджет, в който се очертава недостиг от 23 милиарда евро, ще има достатъчно средства, за да се изплатят бързо компенсациите.

 

Удължиха срока за получаване на помощ в "Аспарухово"

До 14 октомври е крайният срок, в който пострадали от наводнението във варненския квартал "Аспарухово" могат да получат помо - парична ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com