Вселенският патриарх одобрил чешки филм за Кирил и Методий, почитащ "македонците", но не и българите

39883
Вселенският патриарх одобрил чешки филм за Кирил и Методий, почитащ "македонците", но не и българите

В чест на 1150-тата годишнина от Моравската мисия на Светите братя Кирил и Методий, чешката телевизия и Филмово студио „Барандов“, заедно с филмови компании от Словакия и Словения са заснели филмова продукция под заглавие „Кирил и Методий – Апостолите на славяните“ (www.filmcyrilametodej.cz). Историческата сага, която все още не е представяна пред българските зрители, се рекламира като първия чешки филм в стил „докудрама“ (по подобие на аналогични исторически продукции на Би Би Си). Това съобщават от Българския културен клуб - Скопие, в свое писмо до медиите.

България още цени просветата и културата, хиляди празнуваха 24-и май

България още цени просветата и културата. Това стана ясно по време на празненствата по случай 24 май. В София се проведе тържествено ше...

В описанието на филма се откроява следният текст:

“Този чехословашки проект е замислен като паневропейски и отчита исторически факти и събития, които имат отношение към други нации, включително поляците, русите, македонците, сърбите, гърците и т.н.  Проектът беше представен пред Негово Светейшество Вартоломей (Архиепископ на Константинопол, Новия Рим и Вселенски Патриарх, Председателстващ архиепископ на Световната православна църква) и получи позитивен отзив.”

Горната информация отразява драстична промяна в становището на Вселенския патриарх Вартоломей, който никога досега не е признавал съществуването на македонска нация и език (в съответствие с неизменната политика на Гърция), нито на Македонска православна църква (като резултат на схизмата между МПЦ и СПЦ).

Неспоменаването на българската нация също прави особено впечатление. Подобно на случая със съпродуцирането на пропагандисткия филмов „шедьовър“ „Трето полувреме“, тук отново е въвлечена така-наречената „чешка връзка”, зад която медиите в Република Македония иполитическите наблюдателиотдавна съзират зле прикрити материални интереси. Същевременно чешкият еврокомисар Штефан Фюле беше нееднократно обвиняван от злите езици за неприлагане на стриктните критерии за еврочленство спрямо кандидатурата на Р. Македония и стремеж за включването й в ЕС през „задната врата“.

24 май - историята на празника

Първите известни свидетелства за честването на днешния, може би най-светъл празник на България, са открити в арменска летопис от 1813 ...

Трейлърът на филма:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com