Вселенският патриарх Вартоломей намекна, че не счита патриарх Неофит за равен

26766
Вселенският патриарх Вартоломей намекна, че не счита патриарх Неофит за равен
Снимка: БГНЕС

С поведението си Вселенският патриарх Вартоломей не признава Българската православна църква (БПЦ) за автокефална. Това твърди в свой материал медията на Валерия Велева "Епицентър".

Според информацията Вартоломей показал явно пренебрежение към главата на БПЦ патриарх Неофит по време на днешния обяд в чест на вселенския патриарх по случай удостояването му с „Доктор хонорис кауза“. Вартоломей гледал на патриарх Неофит като на митрополит, вместо като на глава на отделна църква.

Синодът припомни на духовните лица да не участват в местните избори

Във връзка с предстоящите избори на своето заседанието на 25 септември 2015 г., Св. Синод на БПЦ – пълен състав - разгледа въпрос...

Още вчера (8 ноември), по време на литургията в храм-паметника „Александър Невски“, патриарх Вартоломей повдигнал въпроса с независимостта на БПЦ. В 45-минутното си слово Вартоломей Първи заклейми етнофилетизма - тоест българския национален характер на БПЦ. С остър език той изрази недоволството си, че БПЦ се е отделила от патриаршията-майка, намеквайки, че едва ли не по милост тя ни е признала по-късно за независима църква. Българската православна църква бе обвинена, че като държи на своята националност, дава лош пример на други вярващи народи, които също се борят за независимост. А когато връчи своя дар на Негово Светейшество патриарх Неофит, Вартоломей се провикна “Достоен“ - възглас, който се произнася при ръкоположение на епископ. Така Вселенският патриарх показа, че смята българския патриарх за подчинен, за своето рода „ръкоположен“ в исторически план от Вселенската църква. В отговор българският патриарх Неофит му припомни, че ние сме покръстени преди 1150 години и сме самостоятелна църква.

Българската църква става самостоятелна още през 1872 година. Събитието се счита за основа на освободителната борба на българите за самостоятелна държава. Две години преди обявяването на самостоятелност, църквата ни бива обявена от Османската империя за официален представител на българската народност в империята. Чак през 1945 година Вселенската патриаршия вдига схизмата от БПЦ и я признава за автокефална.

Членове на Светия синод казват, че Вселенският патриарх е ядосан от искането на БПЦ да получи пето място сред патриаршиите, т.нар. диптих - каквото място нашата църква е имала след Поместния събор в Лимпсак през 1235 година. Днес обаче Вартоломей поставя БПЦ на последно или предпоследно място сред патриаршиите.

Междувременно Вартоломей I поиска връщането на отнетите свещени богослужебни ценности в Северна Гърция, заяви самият той, след като му бе връчено най-високото държавно отличие – орден "Стара планина" I степен, предаде "Фокус". "От Вселенската патриаршия използваме този добър повод на нашата нова среща и създадения от дълго време климат на взаимно доверие, приятелство и искреност, за да отбележим, че особено би допринесло по посока, както на напредъка и развитието на отечеството ви в ЕС, така и на единството на църквата и народа му с останалия православен свят, а безспорно и преди всичко Вселенската патриаршия иска връщането на отнетите по време на войни и неразбории на Балканския полуостров свещени богослужебни ценности на естествените им правоимащи свети митрополии и свети обители на Северна Гърция", заяви Вселенският патриарх.

Плевнелиев призова църквата да преосмисли решението си за Симеон II

Днес България е горд член на европейското семейство, което е изпълнена мечта и завет на поколения българи. Гордеем се, че сме демокра...

"Особено молим за светините от нашите Свети патриаршески и ставропадиални обители Света Богородица Икосифиниса в планината Пангей и Честният предтеча край Сяр и други, които за съжаление са били ограбени и не са в богослужебна употреба у естествените си правоимащи места, което безспорно е грях пред Бога и хората", подчерта Вартоломей I.

"Вярваме, че при съвместната грижа на българската държава и на църквата й, окончателното изцеляване на тази тежка рана, която въпреки положените досега усилия, остава все още отворена, би станало исторически момент във вашия президентски мандат и би отворил една нова златна страница в отношенията на България със съседните й православни народи и с обединена Европа", допълни Вселенският патриарх. По думите му, ще свидетелства красноречиво за придържането им към онези принципи, които са международно установени и действат.

Утре, 10 ноември, Вартоломей ще бъде приет от премиера Бойко Борисов. Гръцкият патриарх беше награден и с орден "Стара планина" - на тържествена церемония от 15:15 часа на "Дондуков" 2 днес (9 ноември).

Църквата вече официално е собственик на "Александър Невски"

На церемония днес служебният министър-председател проф. Георги Близнашки връчи на Негово светейшество патриарх Неофит нотариалния акт ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com