Всеки благороден жест, направен за човек или кауза, дарява щастие

16695
Всеки благороден жест, направен за човек или кауза, дарява щастие

В дните преди най-светлия християнски празник - Коледа, Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“ разказва за благотворителността в България и за възможността да даваш добро.

Сдружение Азбукари организира коледен концерт в Мизия

„Сдружение Азбукари“ и съмишленици организират коледен концерт под надслов „Да възродим духа на българите в Мизия&ldq...

Възможностите за благотворителност у нас и по света са различни, важно е човекът, който е готов да стане благодетел, да  е воден от вътрешната си чистота и потребност да помага. Като неправителствена организация, с дейност в обществена полза, „Сдружение Азбукари“ разчита и на гражданското съпричастие, и на социално отговорния бизнес. Времената на живот са трудни у нас и обществото все по-малко заделя средства, за да насърчава кампании или каузи, но дори минималната подкрепа отново е израз на отговорност и разбиране на идеята да твориш благо. Благотворителността и добротата имат широта на своето действие. Това е култура и осмисля живота и съществуването ни. Тя може да бъде различна, анонимна или явна, въпросът е към кого и как е насочена, смята г-жа Кирилова.

Какво постигна „Сдружение Азбукари“ досега?

„Сдружние Азбукари“ показа за повече от две години, че може да обединява хората и да бъде медиатор. В организацията членуват различни хора, със своите интересни професиии занимания, със своето положение в обществото. Това ни показва, че успяваме да отправяме правилни послания и получаваме положителните резултати, казва г-жа Кирилова.

Същността на работата ни през тези години е да развиваме социалната интеграция, да насърчаваме талантливите деца и да ги вдъхновяваме да не изоставят мечтите си. Децата са бъдещите възрастни поколения и точно сега е най-важно да им дадем пример и да им покажем колко е важно да  търсят възможностите на доброто общуване, но без предразсъдъци. Ние се стараем да показваме, че благотворителността не се ограничава до топла храна по празниците и изпратен смс за подкрепа на нуждаещ се.

Развихме повече от 60 инициативи посветени на социалната интеграция, няколко благотворителни концерта, два  фестивала на толерантността „Вярвам в теб!“, всеки от които посетен от повече от 5 000 души. Развихме два големи инфраструктурни проекта, с което поставихме началото на необходими процеси, които тепърва ще се развиват успешно у нас. Създадохме първите в България обществени площадки за игра и обучение, адаптирани за деца с увреждания. Подчертавам думата обучение, тя е много важна, защото е част от добре подготвена концепция за повишаване на знанията на децата по време на игра.

Спортен празник "Да играем заедно" ще зарадва децата на Велико Търново

Два детски отбора ще премерят сили на футболна среща в град Велико Търново в рамките на националната кампания „Вярвам в теб!&ldqu...

Единият детски кът се намира в Южния парк в столицата и е 320 кв.м., а вторият в град Велико Търново, с площ 820 кв.м. Предстои съвсем скоро да бъде официално открита. В началото на следващата година ще подарим на децата в град Бургас още една детска площадка. Това са реалните процеси на социална интеграция, това е работа в подкрепа на хората, които имат деца със специални образователни потребности и е повече от необходимо в 21 век родителите на деца с увреждания да извеждат децата си да играят там където се забавляват останалите деца. Детските площадки се финансират благодарение на корпоративната социална отговорност на няколко големи фирми. В град Велико Търново например проектът се реализира с голямата подкрепа на „Лактима“ ЕАД.

Всеки детски кът е със своя характерна особеност и индивидуалност. Всяко от съоръженията предоставя възможност за игра и на деца с увреждания, а в старопрестолния град за първи път има и конфигурация от спортни фитнес съоръжения, подходящи и за деца със специфични нужди. Специалистите, ангажирани с идеята за подобни детски площадки следват изминатия път на европейските държави, като спазваме всички препоръки, които получаваме от чужди държави. Този дълъг път, изминат с подкрепата и любовта ни към децата, вече представлява Национална кампания за социална интеграция „Вярвам в теб!“. Тази национална кампания вече е своеобразна социална политика на национално ниво на „Сдружение Азбукари“ и компаниите, коитони подкрепят. Щастлива съм, че сред тях има корпорации, които настояват да се включат отново в следващите етапи на развитие на този проект.  Тази успешност на всичките ни занимания трябва да е признание основно за  екипа на „Сдружение Азбукари“, на членовете и симпатизантите ни, защото нищо от това, което сме направили дотук нямаше да бъде реалност без техния неуморен труд и хилядите трудности, с които се сблъскахме.

Добрите практики?

Ние обединихме усилията си и намерихме оправдан смисъл в инвестирането на идеи, професионализъм, креативност и положителна енергия в помощ на децата в неравностойно положение в България и всеки положен труд дава своя резултат.

Междувременно искам да споделя за интересния и много полезен проект, който рзвихме с Експириън България. Детската „Стая за усмивки“, която вече радва децата на педиатричното отделение на Втора многопрофилна болница в столицата. Този проект защитава принципите за достъпност, възможност и социална солидарност. В „Стоя за усмивки“ децата се обучават и забавляват, докато престояват в болничното отделение. Комфортната среда им създава уют и ги освобождава от напрежнието преди медицински манипулации. Гарантираното спокойствие на децата успокоява майките и настъпва равновесие в емоциите помежду им, което пък показва че средата в болничните отделения може да не е плашеща. Цветната и разнообразна със своите кътчета за занимания „Стая за усмивки“ носи клеймото на успешен проект. И не на последно място искам да изкажа задоволството си от възможността да разпространим 3500 обучителни детски карти на България до училища в цялата страна. Това е проектът „Обичай Родината“, който развихме съвместно с електронния магазин еMAG.

Цвета Кирилова за Actualno.com: Стаята за усмивки е част от красивото бъдеще на децата ни

Повече от 15 доброволци на Сдружение Азбукари и Експириън България решиха да се включат в заключителния етап от оборудването на „...

Как се отнася обществото ни към подобни инициативи?

Обществото е доволно, когато взаимно постигаме успехи и те подобряват условията на живот, както на децата, така и на възрастните. Вярвам, че „Сдружение Азбукари“ има мисия. Искаме да направим България едно по – добро място за живот. Това може да се случи само с подкрепата на гражданското общество, което трябва да бъде мотивирано да изисква промените, да съдейства за тяхното осъществяване, да настоява правото да работи в услуга на обществото. Благотворителността и доброволчеството, активното участие в процесите в социалния и обществения живот, са признаци на висока култура, които съществуват в развитите държави и съм уверена, че ние правим голяма крачка напред.

По темата за благотворителността говори и Петър Христов, основател и председател на Съвета на директорите на PMG Holding, дарител в кампанията за изграждането на втората в България обществени площадки за игра и обучение, адаптирани за деца с увреждания във Велико Търново.

Кое Ви вдъхновява да работите в името на доброто и защо подкрепяте изграждането на втората в България обществени площадки за игра и обучение, адаптирани за деца с увреждания?

Вдъхновявам се от малките неща – смехът на детските площадки, усмивките по лицата на родителите и удовлетворението от това да направиш нещо истинско. Горд съм, че съм част от подобни инициативи.

Откриват Стая за усмивки във II МБАЛ - София

Повече от 15 доброволци на Сдружение Азбукари и Експириън България ще се включат в заключителния етап от оборудването на „Стая за...

Какъв е модела на благотворителността у нас?

Моделът трябва да бъде личен. Благотворителността е въпрос на усещане и съпричастност и не винаги е нужно да бъде комуникирана.  И все пак, е хубаво да виждаме повече новини, които да ни накарат да вярваме в доброто.Единственото по-важно нещо от това да взимаш е да имаш възможност да даваш!

Според Вас как една обществена кауза променя живота на децата на България?

Всяка стъпка в правилната посока е полезна и важна. Всички трябва да работим именно в тази насока и да превърнем тези каузи в ежедневие. Няма нищо по-красиво и истинско от детската усмивка. Красивите и цветни моменти правят живота ни красив и смислен!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com