Все повече жени жертви на домашно насилие търсят консултации със специалисти

10136
Все повече жени жертви на домашно насилие търсят консултации със специалисти
Снимка: Thinkstock

Все повече жени, пострадали от домашно насилие, търсят консултации със специалисти, съобщи на пресконференция в Пресклуба на БТА в Пловдив адвокат Милена Кадиева, управител на фондация "Джендър алтернативи".

Юристи и психолози от неправителствената организация са дали общо 306 консултации на жертви на домашно насилие в периода 1 януари - 31 октомври тази година, допълни тя. За същия период от време в Районния съд в Пловдив са били образувани 199 дела за домашно насилие. "Джендър алтернативи" и фондация "Асоциация Анимус" започват работа по проект "Заедно да осигурим справедливост на уязвими групи хора", съобщи адвокат Кадиева. Той ще продължи 15 месеца до 31 януари 2016 г.

Над 1 млрд. деца по света стават жертва на насилие всяка година

Между 500 милиона и 1,5 милиарда деца по света стават жертва на различни форми на насилие всяка година. Това е заявила пред РИА Новости...

В първите 14 месеца от проекта трима адвокати от "Джендър алтернативи" ще дават юридически консултации три пъти седмично от 14 до 17 часа за жертви на домашно насилие. Пострадалите ще бъдат консултирани и от психолози 8 пъти в месеца от 10 до 14 часа. Дейностите по проекта предвиждат и процесуално представителство на жертвите пред съдилищата и правораздавателните органи. Два семинара за обмяна на опит в прилагането на националното и международното законодателство ще бъдат проведени в Пловдив и Хисаря.

В тях ще участват съдии, прокурори, полицаи, адвокати, социални работници, психолози и представители на неправителствения сектор. В рамките на проекта ще бъдат обучени и социални работници как да разпознават белезите на домашното насилие и как да действат по закон, каза още адвокат Кадиева. Планирани са и две дискусии със студенти по право, психология и социални дейности от ПУ "Паисий Хилендарски".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество