Все по-малко животни умират от "син език" в Ловешко

11592
Все по-малко животни умират от "син език" в Ловешко
Снимка: БГНЕС

В Ловешка област има все по-малко случаи на умрели животни със симптомите на болестта "син език". Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч д-р Ивайло Йотов. До момента те са над 1500, като само за миналата седмица броят им е 47, съобщава БТА.

Йотов допълни, че заразата е започнала да отшумява с понижаване на температурите. Все още не се знае, дали няма да има нов бум на заболяването, тъй като инкубационният период е 10-15 дни.

Според Ивайло Йотов проблемът ще бъде решен окончателно след ваксинирането на животните, което се очаква да стане през следващата пролет. В Ловешка област трябва да се ваксинират между 15 и 18 хиляди овце, кози и говеда.

Ученици от Ловеч с проблеми в зрението получиха безплатни очила

Двадесет и един ученика от СОУ "Св. Климент Охридски" в Ловеч, които се нуждаят от корекция на зрението, са получили днес безплатни очи...

В момента в областта са обявени 56 огнища на болестта "син език". Взети са 386 кръвни проби от животни с клиника на заболяването, които са изпратени за изследване в лаборатория в София. От тях 311 са положителни, а резултатите от останалите се чакат.

От Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч са подготвили и изпратили в Министерството на земеделието и храните пакети с документи за обезщетение на 177 собственици за над 800 умрели от "син език" животни. Очаква се до края на годината да се получат средствата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com