Внимание към Марица, Тунджа, Места и Струма на седми и осми март

15044
Внимание към Марица, Тунджа, Места и Струма на седми и осми март
Снимка: ONE ARCHITECTURE WEEK 2014

На база метеорологичната и хидрологична обстановка ще продължат да се повишават речните нива в цялата страна. В резултат на регистрираните и прогнозирани количества валежи от дъжд и сняг, положителните температури и повишената почвена влага, през прогнозирания тридневен период се очакват значителни повишения на речните нива в страната, съобщиха от МОСВ.

Към настоящия момент водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води. В почти цялата страна почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

Прогнозата съгласно системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира

Нивото на Марица при гр. Пловдив се очаква на 7–ми март в ранните часове да премине жълтия праг за предупреждение и да продължи да се повишава, като остане под оранжевия праг. Нивото на Марица при Първомай ще са повиши, като на 7-ми срещу 8-ми март се очаква да премине жълтия праг за предупреждение. Нивото на река Сазлийка при Гълъбово ще започне да се повишава, като по прогноза на 6-ти срещу 7- ми март ще премине жълтия праг, ще продължи да се повишава и на 8-ми март ще премине оранжевия праг. Очаква се пикът да бъде достигнат на 9-ти март, оставайки под червения праг на предупреждение, след което ще започне плавно да се понижава.

Нивото на река Марица при Свиленград се повишава, като се очаква на 7-ми март да премине жълтия праг за предупреждение, а на 8-ми март оранжевия, след което ще започна да се понижава. Нивото на река Марица при Харманли се повишава и на 7–ми март следобед ще премине жълтия праг за предупреждение, а на 8-ми март оранжевия, след което ще започне да се понижава.

Нивото на река Мочурица при село Воденичане се очаква във вечерните часове на 6-ти март да започне рязко да се повишава, като през нощта срещу 7-ми март ще премине жълтия праг за предупреждение, а на 7-ми срещу 8-ми март ще премине и оранжевия такъв и ще достигне максимум рано сутринта на 9-ти март. След което се очаква плавно спадане на водното ниво. Нивото на река Мочурица при с. Чарда спада, от 6-ти март вечерта се очаква да започне повишение, като на 8-ми срещу 9-ти март ще достигне жълтия праг за предупреждение.

Нивото на река Тунджа при Ямбол се понижава плавно, но ще остане над жълтия праг, като по прогноза на 7-ми март рано сутринта ще започне да се повишава, но без да достига оранжевия праг. Нивото на река Тунджа при Елхово плавно се понижава, но ще остане над оранжевия праг за предупреждение. Очаква се на 7-ми март да започне да се повишава, но няма да достигне червения праг за предупреждение.

Възможни са внезапни наводнения в средното и долното течение на Места, както и в долното течение на Струма. Повишено внимание трябва да има към водосборите на Марица и Арда.

За опасност от наводнения предупреждават от Кризисната дирекция в Сливен

За опасност от наводнения заради влошаване на времето предупреждават от Кризисната дирекция в Сливен.Според директора на Кризисната дир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com