Внасят законопроект, заимстван от Чехия - пенсиониране на 73 години след половин век

10680
Внасят законопроект, заимстван от Чехия - пенсиониране на 73 години след половин век
Снимка: БГНЕС

Възрастта за пенсиониране да бъде вдигната постепенно на 73 години по модела, по който това беше направено в Чехия. Това предлага група депутати от опозицията, стана ясно в кулоарите на парламента.

През 2011 г. властите в Чехия одобриха план за повишаване на пенсионната възраст до 73 години, като това трябва да се случи в достатъчно дълъг преходен период - 55 години.

Макар, че тази възраст е рекордна за Европа, българските депутати смятат, че чешкият модел може да се приложи у нас, решавайки проблема с недостига на работна ръка и демографската криза.

Народните представители смятат да внесат поправки в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, заимствайки още един момент от чешкото решение - уеднаквяване на правата на жените и мъжете.

Според тях предложението заслужава да бъде обмислено, защото макар средната продължителност на живота в България да е 74,32 години, се очаква през следващите десетилетия тя да се увеличи. Това, смятат те, би направило възможно реализирането на идеята.

Подобно предложение, естествено, поне към момента всъщност няма. Бъдете спокойни и се усмихвайте повече. Екипът на Actualno.com ви честити 1 април и ви желае повече усмивки и добро настроение.

Васил Велев: Неизбежно е увеличаването на възрастта за пенсиониране

Неизбежно е увеличаването на възрастта за пенсиониране, то не е приумица, а реформа която трябва да се проведе. Това заяви председателя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com