Внасяме ИТ специалисти от чужбина, имало е заявки от Мароко, Тунис и Индия

8804
Внасяме ИТ специалисти от чужбина, имало е заявки от Мароко, Тунис и Индия
Снимка: Thinkstock

Заместник-министърът труда и социалната политика Гълъб Донев заяви пред БНР, че всяка година държавата заделя средства по Националния план за действие по заетостта за квалификация и преквалификация по заявка на работодатели. Те обаче не се възползват, призна Гълъб Донев.

"Миналата година почти всички средства, които бяха заделени по Националния план, останаха неизползвани", каза той.

В новия Кодекс за труда - без график за отпуски, с удължено работно време за тийнейджърите

От днес, 17-ти юли, в сила са новите промени в Кодекса на труда, които минаха като част от социалната реформа на вицепремиера Ивайло Ка...

Донев подчерта, че има заявки от страна на работодатели за внос на работна ръка от трети страни. "Парадокс е, че внасяме работна ръка в IT сектора, във високите технологии, в комуникациите. Там не достигат специалисти./…/ През последните месеци имаше заявки за IT специалисти от Мароко, Тунис, Индия. Това са страни, които имат високо развитие през последните години в тези сектори и имат подготвени специалисти", заяви той.

Има и теч на български специалисти в чужбина, посочи Донев. "Има един случай на българска фирма в областта на IT технологиите, която получи възможност целият персонал да замине на работа в Съединените щати", каза той

Отменя се графикът за отпуските за предприятията в частната сфера. За тях това е облекчение, едно махане на административна тежест, каза Гълъб Донев. Той обаче обясни, че В администрацията графиците остават

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще обсъжда днес промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Измененията са следствие от последните поправки в Кодекса на труда, обнародвани на 17-ти юли. С промените се премахва и задължението за изготвяне на график за ползване на отпуските.

"За излизането в отпуск трябва да има писмена следа при поискване от страна на работника, а също така и заповед от страна на работодателя за размера на отпуска и периода, за които разрешава този отпуск", подчерта Донев в отговор на коментари в пресата, че ще излизаме в отпуск без заповед.

10 признака, че е време да излезете в отпуск

Напоследък все по-често ви казват, че изглеждате изнервен и стресиран? Може би е дошло времето да се възползвате от годишната си отпуск...

Днес предстои Националният съвет за тристранно сътрудничество да разгледа и друго предложение – работодателят да уведомява задължително в началото на всяка календарна година, но не по-късно от 31-ви януари, работниците за размера на отпуска, който предстои да ползват през същата година, включително отложения или неизползван от предходни календарни години.

Все още не е обсъждано предложението на здравното министерство за профилактичен преглед при личния лекар да се ползва почивен ден, обясни Гълъб Донев.

Той коментира и проблемите с липса на достатъчно подготвени кадри в туризма.

"Основният проблем, който излиза от анализите, е заплащането на труда. Хората казват, че при тези ниски заплати не биха се съгласили да започнат работа", каза Донев.

Появява се обаче разминаване. "Работодателите смятат, че заплатите, които дават за тази квалификация, която притежават кандидатите за работа, е нормално", каза зам.-министърът. "Онова, което се наблюдава като статистика, е, че минималните осигурителни доходи в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството са под средното ниво за страната. Според мен има резерви в тази посока, така че да се срещнат пресечните точки на търсенето и предлагането", заяви Гълъб Донев.

2-годишната давност за отпуските остава

Давността от 2 години за платения годишен отпуск все пак остана, след като депутатът от ДПС Хасан Адемов изтегли предложението си за от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com