Вялост и умора: Как медиите отразиха предизборната кампания

25831
Вялост и умора: Как медиите отразиха предизборната кампания
Снимка: БГНЕС

Вялост, информационно пренасищане, умора у партии и избиратели – така могат да се характеризират както последната предизборна кампания, така и отразяването ѝ от медиите. Това сочи мониторингов доклад на Фондация „Медийна демокрация“ и Фондация „Конрад Аденауер“, представен днес.

Според данните кампанията преди предсрочните парламентарни избори се е осъществила в ситуация на информационен спад. Въпреки това могат да се откроят няколко интересни момента:

- слизането на Сергей Станишев от политическата сцена, което остави Бойко Борисов без основния му опонент и така се установи липса на централен лидерски двубой

Китай блокира сайта на BBC

Сайтът на британската телевизия BBC е бил блокиран в Китай. Това съобщават от медията. Според директора на международния отдел Питър Х...

- налагане на по-мек стил в политическото говорене (с изключение на националистическите партии)

- дефицит на дебати по важни теми

- липса на достатъчно активни полемики около КТБ

- слаба активност – на политици и граждани – в онлайн пространството

Най-споменаваната личност в медиите по време на кампанията е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Следват го президентът Росен Плевенлиев, Пламен Орешарски, Сергей Станишев и Лютви Местан. Наблюдава се и една любопитна тенденция – макар Борисов да доминира в почти всички изследвани медии, телевизиите БНТ и БТВ са отделили повече време на президента Плевенлиев отколкото на лидера на ГЕРБ, което се случва за първи път.

Взаимодействието между радиото и интернет е положително

„Абсолютно положително е влиянието на радиото и интернет. Става дума за взаимодействие, за едно взаимно проникване. Новите технол...

Плевенлиев е и политикът, чийто медиен рейтинг най-ясно се покачва. Подобряване се забелязва и в рейтингите на Борисов, Лютви Местан и Михаил Миков, макар че според анализаторите при последния това се дължи на отстраняването на Станишев. Рейтингът на Николай Бареков пък пада.

В изследването са включени вестниците „Труд“, „Телеграф“, „Сега“ и „Преса“, както и четирите национални телевизии. Според данните и четирите вестника са изразявали негативно отношение към БСП. Само „Труд“ обаче е критичен към кабинета „Близнашки“. По отношение на телевизиите Нова тв е отразявала най-неутрално и балансирано предизборната кампания. Останалите три са критични към левицата, но позитивни спрямо Реформаторския блок.

При новинарските сайтове пък се забелязва банализиране на политическите теми и засилена автоцензура, свръхвнимателност. В социалните мрежи не е имало голяма политическа активност по време на кампанията. Най-харесвани във Facebook остават Бойко Борисов и партията „Глас народен“ на Светльо Витков.

“Предизборната кампания премина в добрия тон, имаше малко медийни спречквания. Но пък нямаше истинско състезание на нови идеи. Медийният дебат беше повърхностен“, заяви Кристиан Шпар, ръководител на медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация 'Конрад Аденауер“.

„Кампанията всъщност дори не можа да започне, информационният пик бе през юни и юли след евроизборите. Именно те предопределиха какво ще се случи на 5 октомври“, пък коментира ръководителят на изследването доц. Орлин Спасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com