Виктор Стоянов временно ще оглави Софийската филхармония

27380
Виктор Стоянов временно ще оглави Софийската филхармония
Снимка: БГНЕС

Музикантът Виктор Стоянов ще ръководи Софийска филхармония до насрочването и провеждането на конкурс за длъжността "директор".

Започнала преди повече от половин век /1939 г./ своите успешни гастроли в чужбина, Филхармонията има сериозен авторитет и признание по цял свят.

Виктор Стоянов официално внесе жалба срещу четирима депутати от "Атака"

Композиторът Виктор Стоянов, който вчера изтърпя нападките на четирима депутати от "Атака" след гостуването си в "Часът на Милен Цветко...

Виктор Стоянов беше един от активно протестиращите по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. В периода август – ноември 2014 г. той бе заместник-министър на културата в служебното правителство на Георги Близнашки. Музикантът е бил член на и гражданската квота на Комисията по култура и медии в 39-тото Народно събрание. Избран е за член на УС на "Музикаутор", както и председател на комисията "Културен фонд" към организацията, припомня БГНЕС.

Софийската филхармония гостува в най-големите музикални центрове на Европа, Азия, Америка, като е посрещана възторжено в концертните зали и от най-взискателната аудитория. До момента Филхармонията е гостувала във всички европейски страни, както и в Мексико, Япония, Р. Корея, Сингапур, Тайван, Сирия, Ливан, Мароко, Турция. Софийска филхармония многократно е изнасяла успешни концерти и в САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Белгия, Португалия, Гърция, Р. Хърватия, Словения, Р. Македония, Малта и др., съобщиха от Министерството на културата.

Виктор Стоянов е роден в София на 6 ноември 1977 г. Завършва "Пиано" и "Музикална теория" в Национално музикално училище "Любомир Пипков" в София. Той е бакалавър по музика и виртуални музикални технологии в СУ "Св. Климент Охридски", като дипломната му работа е: "Предизвикателствата на съвременни музикални MIDI технологии".

Временният шфе на Филмхармонията е и магистър по история на философията от СУ "Св. Кл. Охридски", където защитава дипломна работа на тема: "Здравият разум – история, развитие, перспективи". От 1995 г. до 2011 г. Виктор Стоянов е тонрежисьор и саунд дизайнер в дублажно студио "Александра Аудио", което работи по проекти на водещи филмови студиа като "Дисни", "Дриймуъркс", "Юнивърсъл" и др. Има дългогодишен професионален опит като композитор, аранжор и саунд дизайнер в сферата на филмовата музика, музика за игри, реклами, TV програми, театрални постановки, както и успешно реализирани проекти в сътрудничество с водещи студия в България и Европа.

Йонг Чил Лий ще дирижира Софийската филхармония

Ценителите на класическата музика ще имат възможността да се насладят на един от най-добрите съвременни диригенти на Азия. Йонг Чил Ли...

В последните години Виктор Стоянов участва като музикант в редица български филми като "Лора от сутрин до вечер", "Четвърта Власт", "Вила Роза" и др., номинирани за наградите на Българската филмова академия. В периода 1997 – 2007 участва в поп-групата "Киора" и дуета "Стоян Михалев и Виктор". Създадените от тези формации песни придобиха широка популярност и бяха оценени с много награди. През 2002 г. на Театралните награди "Аскеер" В. Стоянов има номинация и за най-добра театрална музика за пиесата "Охранители", реж. Съни Сънински.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com