Вигенин: В България всички подкрепят "Южен поток"

25391
Вигенин: В България всички подкрепят "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

"България ще направи всичко възможно, за да реализира "Южен поток", каза българският министър на външните работи Кристиан Вигенин в интервю пред ИТАР-ТАСС, предаде БГНЕС.

"По този въпрос в България цари единомислие не само между властите, но и между опозицията и управляваща партия", подчерта Вигенин. "За нас "Южен поток" е важен проект", каза още той. По думите му независимо от желанието на България да помогне за стабилизирането на Украйна, малко вероятно е положението там да се успокои скоро.

"България и редица други държави-членки на ЕС не трябва да бъдат заложници на тази нестабилност – политическа, икономическа и финансова", заяви Вигенин. Според него на първо място трябва да са интересите на европейските граждани, включително на българските.

"Вярно е, че в България 100% от газа, който използваме, идва от Русия, така че е важно да осигурим и други източници на доставки на газ. Но " Южен поток" има и друго предимство – той не променя източника на доставки, но осигурява алтернативен маршрут. Така, че ако говорим за енергийна сигурност, за нас е важно руският газ да идва в България, независимо от транзитните страни. От тази гледна точка стойността на този проект за България е много голяма и ще направим всичко възможно, за да го реализираме", подчерта Вигенин.

Българските власти полагат всички усилия, за да опростят процедурата за издаване на визи на руски туристи, допълни Вигенин.

В момента, в който станах министър на външните работи, предприехме редица мерки, за да постигнем тази цел, която сега дава положителни резултати. Руските туристи все по-лесно получават визи, особено тези, които вече са посещавали България", обясни Вигенин.

Той призна, че ограниченията, наложени от ЕС, създават трудности за руските туристи, но властите правят всичко възможно предвид съществуващите ограничения.

Вигенин припомни, че десетки хиляди руски граждани са закупили имоти в България. "Те са наистина много. За тях въвеждаме дългосрочна виза, така че да могат да дойдат в България, подминавайки дългите опашки", посочи министърът.

"В същото време се работи за подобряване на организацията на консулските услуги. Обмисляме да възстановим закритото от предишното правителство консулство в Екатеринбург", каза министърът.

Той допълни, че България няма да последва примера на Израел, който въведе безвизов режим за руските граждани, или Турция, където визите се издават директно на границата. Вигенин се позова на визовия кодекс, който не позволява да се издават визи веднага.

Вигенин: Да не преувеличаваме значението на резолюцията за "Южен поток"

Да не преувеличаваме значението на резолюцията на Европейския парламент, препоръчваща спиране на "Южен поток". За това призова министър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com