Видинските археолози ще проучват тайни тунели около крепостта "Баба Вида"

41491
Видинските археолози ще проучват тайни тунели около крепостта "Баба Вида"
Снимка: Klearchos Kapoutsis

През това лято видинските археолози ще проверим пред средновековния замък „Баба Вида” сондажите, които бяха направени от иманяри за да търсят тайни тунели, свързващи крепостта и Видин, каза археологът Оленка Миланова.

Тя уточни, че тези иманярски сондажи бяха направени през миналата година на тревните площи, предаде Фокус.

Утре откриват туристическия сезон във Видин

На 21 март ще бъде открит туристическият сезон с обиколка на историческите и културни забележителности във Видин. Това съобщиха от...

„Иска ми се да изясним най-сетне случая – има ли тунели, няма ли такива тунели. В северозападната част на замъка има един бастион от Ранния Средновековен период. През 1960 година, когато се извършва проучването на замъка „Баба Вида”, този бастион остава непроучен до край”, обясни археологът.

През 1970 година се извършва реставрация на крепостта от архитект Боян Козупов, но не са проверявани терените около Баба Вида. Оленка Миланова посочва, че тези терени са общинска собственост и тогава са били покрити с асфалтова настилка.

„Разполагам със стара австрийска карта от 1690 година. Разглеждайки тази карта се вижда много добре, че замък Баба Вида е бил вдигнат на насип. Ясно си личи така както е начертано от австрийците. Не може да се говори за тунели, които да са излизали от самия замък на вън”, допълни археологът.

Оленка Миланова посочи, че все пак има един-единствен тунел, който е затрупан с времето и който е водел до съседния Венециански склад, който в днешно време е заведение. „И досега още стоят археологическите проучвания на н.с. Въло Вълов на този тунел покрити с ламарина в пределите на крепостта „Баба Вида” – северната част на вътрешния двор. Това са последните проучвания на Въло Вълов и той е попаднал на свода на тунела”, обясни Миланова.

Иманяри посегнаха на крепостта "Баба Вида"

Иманяри са посегнали на средновековната крепост „Баба Вида", съобщи директорът на регионалния исторически музей Фионера Филипова....

Тя бе категорична, че не може да се говори за тунели, които са преминавали под река Дунав.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com