Ветеринарните лекари излизат на протест

16922
Ветеринарните лекари излизат на протест
Снимка: БГНЕС

Ветеринарните лекари излизат на протест, тъй като са принудени да се откажат от практикуването на профилактичната си дейност по животните.

"Държавата се опитва да изземе функциите ни и тази работата да се поеме от служителите на Агенцията по безопасност на храните", заяви пред Дарик д-р Вяра Гришина от областната колегия на Българския ветеринарния съюз. По думите й, протестът е срещу системата и хората, които изпълняват безумията на тази система.

Частните ветеринари в Шуменско искат промени

Частните ветеринари в Шуменско спират да извършват държавна имунопрофилактика, тъй като утвърдената тарифа е под себестойност. Това съо...

Според Гришина не трябва профилактиката, прегледите и изследванията по животните в 205 населени места в Пловдивско да се поеме от 20 служители в Областната дирекция по безопасност на храните, от които половината са в отпуск.

Пловдивската колегия на ветеринарния съюз ще протестира днес от 12.30 часа пред сградата на Агенцията по храните, а колегите им от Бургас - пред сградата на Регионалната дирекция по безопасност на храните в морския град. Заради многократно занижените цени за дейността им те отказват да подпишат договори с Агенцията тази година.

Ветеринарните лекари настояват да се върнат миналогодишните цени за заплащане на дейността им. Това каза председателят на браншовата организация в Бургас д-р Пламен Конов: "Желанието на колегите е да спрат опитите за налагане на административен произвол и внасяне на страх и паника сред тях от страна на държавната администрация. Искаме да покажем, че с налагането на рестриктивни мерки спрямо лекарите на терен не могат да се овладяват и ликвидират инфекциозните болести в страната. И най-важното - ние не сме съгласни да работим по унизителните разценки, дадени в тарифата за 2014-а година".

Той даде пример с взимането и изпращането на кръвна проба - дейност, за която през миналата година им е заплащано по 4 лева, сега това ще струва 1 лев.

Зараза в Добрич заради наводненията вкара осем души в инфекциозно отделение

Осем души са приети в инфекциозното отделение на Добричката болница след потопа преди 20 дни. Жена на 67 години е в реанимацията с опа...

123-ма са частно-практикуващите ветеринарни лекари, които отговарят за ваксинацията на животните в областта. Днес изтича крайният срок за подписване на договорите им с Агенцията по безопасност на храните.

Ако протестиращите ветеринари откажат да изпълняват задълженията си, то те ще бъдат изпълнени от ветеринари в държавната система, с които има сключени договори Това каза директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Петър Пачев. Той допълни, че не искал да се конфронтира с протестиращите, но все пак бил държавен служител и е длъжен да спазва законите. Подписване на договорите не зависило от него. "Действаме спрямо заповедите от София. Тарифата е утвърдена с решение на Министерски съвет и публикувана в Държавен вестник. Не мога да коментирам дали цената е нормална, явно това са възможностите на държавата. Колегите да опитат да договорят други, но това не зависи от мен", коментира Пачев.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com