Велизар Енчев: Новият закон за НСО визира хора като Ахмед Доган

7010
Велизар Енчев: Новият закон за НСО визира хора като Ахмед Доган
Снимка: БГНЕС

Независимият депутат Велизар Енчев заяви, че НСО е преторианската гвардия на елита.

Новият закон за НСО визира хора като Ахмед Доган, които не влизат в списъка с държавни лица за защита”, заяви Енчев пред BTV. Депутатът обясни, че преди да се гласува, опозицията е имала предложение НСО да предоставя охрана на лица, които не могат сами да си позволят такава, но това е било отхвърлено.

НСО вече е специализирана военизирана държавна служба към президента

Национална служба „Охрана” (НСО) вече е специализирана военизирана държавна служба към президента на републиката. Това стан...

Според бившият служител на службата Николай Марков законът е концептуално сгрешен. „НСО не е национална служба, тя има представителство само в София и няма как бъде национална и да има закон”, сподели той. Според Марков, службата не трябва бъде към президента, защото той е освободен от носене на отговорност.

„НСО има работа с терористи. Трябва да има законодателство, което касае защитата от терористи, гражданите трябва да са под закрилата на НСО”, поясни още Марков. Според него, в момента службата се възстановява като едно луксозно украшение.

„Службата си гласува най-различни способи при масови безредици, като например използването на въжета, шокови и други палки, белезници, химически и халосни патрони, бронирани машини и др. Това жандармерия ли е, SS команда ли е?”, каза Велизар Енчев.

„НСО няма отношение към масовите безредици, а към терористи”, категоричен е Марков. По думите му, Националната служба за охрана е превишавала правомощията си не веднъж. „Това е защото не е имало законодателство, което да документира дейността й”. Бившият служител даде пример: „Жена с две деца отиде през таван в полето, след като бе изблъскана от коли на НСО, пред очите на един човек, по това време държавен глава. Тогава, той махна с ръка и продължи”. Според Марков, след това са последвали заплахи срещу тези хора и те са замълчали. „Това не е единичен случай”, допълни още той.

НСО може да използва технически средства

Национална служба за охрана може да използва технически средства или системи за наблюдение и заснемане, предаде  „Фокус&ldqu...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com