Вече може да се влиза в Деветашката пещера

3684
Вече може да се влиза в Деветашката пещера

Изтича забраната за влизането в Деветашката пещера, наложена от РИОСВ в Плевен, заради размножаването на прилепите. Пещерата е със статут на защитена територия, предаде КРОСС.

В края на миналата година холивудска суперпродукция създаде опасност и наруши живота на бозайниците там. За ситуацията в момента в пещерата научаваме от интервюто на Таня Величкова, БНР, с Боян Петров - биолог, координатор на Центъра за изследване и защита на прилепите.

"Дейли мейл": Шварценегер и Сталоун застрашават дивия живот в България

Холивудските мегазвезди Арнолд Шварценегер и Силвестър Сталоун бяха остро разкритикувани от природозащитници след като събудиха една от...

"Опасният за прилепите период е от края на май до 1 август. През този период прилепите раждат, отглеждат малките си и те в края на юли могат да летят самостоятелно и не е фатално, ако някой влезе в техните убежища. В Деветашката пещера, въпреки че имаше забрана, посещенията не са спирали никога. Има забрана - никой не я спазва и прилепите страдат в зависимост от това колко хора ще влязат. Направихме проверка през юни. Навън имаше 5 автобуса, около 50 коли и пещерата беше пълна с хора. Има забрана, има табела, има разгласяване в медиите и въпреки това няма кой да упражни контрол. Това е безплатна туристическа атракция, която в момента всички туристически фирми са включили в калалозите си - една забележителност, за която никой не събира такси, нито я охранява", каза Боян Петров.

Пещерата трябва да бъде отворена, защото е впечатляваща, но до една зона, нататък от нея - не трябва, допълни той.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com