Вече е ясен ДНК-профилът на терориста

17573
Вече е ясен ДНК-профилът на терориста

Вече е ясен ДНК-профилът на терориста.

Това съобщи пред журналисти в Бургас министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Путин осъди престъпния атентат в Бургас

Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнования до израелския премиер Бенямин Нетаняху, осъждайки терористичния акт в Българи...

"ДНК-профилът и пръстови отпечатъци са качени в международната база данни, която се обновява на всеки два часа и с нея работят разследващите", каза Цветанов.

Все още не е ясно как терористът камикадзе е влязъл в страната ни и съответно в Европейския съюз. Има версии за държави, които може да са съпричастни за това от къде е влязъл той, но Цветанов не пожела да каже кои са те. Тойдопълни , че няма да коментира информация, която може да попречи на разследването и се прави всичко възможно да се установи откъде е влязъл.

Всичко, което е събрано от огледа като доказателства, ще бъде изпратено в лаборатория в София, за да се изследва. Все още не е ясен видът на взривното вещество и не може да се каже дали той е от България или не. Цветанов каза още, че е установена самоличността на всички загинали и техният брой остава същият – седем.

В същото време стана ясно че след терористичното нападение следва дипломатическата кампания.

Израел и България работят в сътрудничество със САЩ и редица други страни по проекторезолюция, която да осъди бургаската трагедия в Съвета за сигурност на ООН, съобщиха източници от израелското външно министерство.

Междувременно израелските посланици по света бяха инструктирани да призоват държавните глави на съответните страни да осъдят публично атаката.

"Осъжданията на чуждите лидери са от основно значение и изпращат ясно послание към международната общност за терористите и Иран", гласи телеграма, изпратена от говорителя на външното министерство Лиор Бен-Дор.

"От ключово значение за нас е да работите усърдно с медиите – с интервюта, брифинги, публикации и т.н.", пише Бен-Дор. "Необходими са съсредоточени усилия, за да осведомим обществото за кървавия терор, извършен от Иран и "Хизбула".

 

В телеграмата до израелските посланици Бен-Дор настоява, че при последните атаки в Кипър, Кения, Делхи и Тайланд "се вижда ясно, че Хизбула има пръст". Документът освен това нарежда на посланиците да настояват, че "Техеран дирижира терористичните нападения посредством силите Кудс от Революционната гвардия и Хизбула".

"Би трябвало да се отбележи, че тези две организации не присъстват в терористичния списък на Европейския съюз, нито в тези на която и да било друга организация", сочи телеграмата.

Външно министерство на Израел помоли своите посланици да подчертаят, че макар и насочени срещу израелски граждани, атаките са отнели животите и на американци, българи, словаци и италианци.

"Това показва, че Ислямската република не разграничава жертвите си", заявява телеграмата. "Иран продължава да използва терора като инструмент за възпрепятстване на Запада, дори и на цената да навреди на държавите, с които няма спорове".

Вчерашното нападение в Бургас бе последвано от редица осъдителни изказвания. Такова направи и президентът на Съединените щати Барак Обама.

Държавният глава позвъни на израелския премиер Бенямин Нетаняху и изрази съболезнования за гибелта на еврейските граждани. От офиса на министър-председателя обявиха, че двамата лидери са постигнали съгласие Израел и САЩ да си сътрудничат при разследването на нападенията.

Нетаняху благодари на Обама за обаждането и го увери, че Ислямската република и "Хизбула" водят световна терористична кампания. "Иран е световна терористична държава. Тя трябва да понесе последствията си", подчерта израелският премиер.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун също осъди атаката, каквото сториха външният министър на ЕС Катрин Аштън и френският й колега Лоран Фабиюс.

НПО: ЕС да включи "Хизбула" сред терористичните организации

Европейският еврейски конгрес призова ЕС да постави "Хизбула" в списъка с терористичните организации. След терористичната атака срещу ...

Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com