Василева: Повече от 20 млн. лв. са инвестирани за опазване на околната среда във Видинско

4175
Василева: Повече от 20 млн. лв. са инвестирани за опазване на околната среда във Видинско
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откри новоизградената система за управление на отпадъци във Видин. Тя заяви, че това е поредната стъпка напред в постигането на амбициозните цели за изграждането на необходимата инфраструктура за третиране на отпадъците, предаде "Фокус".

При откриването министър Ивелина Василева посочи, че  повече от 20 млн. лв. са инвестирани за това да се опазват водите, почвите, въздухът на региона, да се обработват отпадъците по начин, който съответства с принципа с това да се третираме отпадъците не като боклук, а като ресурс.

Обявена бе първата поръчка по новата ОПОС

Екоминистерството обяви поръчка за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими ...

„Това, което беше постигнато е безспорен успех за екипа, който изпълнява проекта, за проектанти, консултанти, за надзорници и изпълнители, които съумяха на време и в срок да изградят съоръжение, което обслужва 11 общини. Това е пример за добро партньорство. Близо 100 000 жители ще бъдат ползвателите на това съоръжение”, заяви министър Василева.

Съоръжението осигурява компостиране на биоразградимите отпадъци, което осигурява депониране по екологосъобразен начин в изградената клетка на депото. Тя посочи, че депото позволява третиране на строителните отпадъци и спазване на ангажимента ни за закриване на така наречените „стари сметища”.

Тя обясни, че Министерството на околната среда и водите финансира и така значимия за Видин проект „Воден цикъл” , който осигурява третиране на отпадъчните води по екологичен начин. Министерството активно подпомага общините във Видинска област и в Северозападния регион чрез подкрепата на оперативна програма „Околна среда” се реализират проекти на обща стойност 675 млн. лв. на територията на Северозападна България.

„Чрез тези проекти се изграждат и рехабилитират 13 пречиствателни станции за отпадъчни води, изграждат се 4 регионални системи за управление на отпадъците. Тази инфраструктура не е видима за гражданите, но тя е безкрайно важна за да подпомогнем развитието на региона, за това да изградим базата – фундаментът, който да се осигури не само по-добър живот на гражданите ни, а да създаде условия и за привличане на повече инвестиции и за активизиране на икономиката ни”, каза министър Ивелина Василева.

12 от общините с право да стопанисват минерални извори не са отдали ресурс за ползване

12 от общините с право да стопанисват находища на минерална вода не са отдали ресурс за ползване. Това каза по време на дискусията, пос...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество