Василева: Изградени са 16 системи за управление на отпадъците

5594
Василева: Изградени са 16 системи за управление на отпадъците
Снимка: БГНЕС

16 системи за управление на отпадъците, финансирани по ОП „Околна среда“ 2007-2013г, вече са изградени. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред "Фокус". По думите ѝ те ще обслужват повече от 3, 4 млн. граждани в 70 общини на страната. До края на годината предстоят да бъдат завършени 4 проекта, каза още министърът.

„Реално 48% от населението е обхванато от тях, имайки предвид трудностите с оперативната програма през изминалата година и тежкия период, през който тя премина“, каза министърът. По думите й тези проекти допринасят за опазването на околната среда, за създаването по-добър стандарт на живот и икономически възможности за общините.

В Бургас вече работят мобилни центрове за отпадъци

Бургас прави нова стъпка към осигуряването на екологично чиста среда за живот, съобщава Flagman.bg. В града вече работят първите три мо...

По думите ѝ тези проекти помагат на държавата ни да се справи и с още едно предизвикателство – прекратяване експлоатацията на старите депа и преминаването към съоръжения, изцяло съответстващи на екологичното законодателство. Василева съобщи, че предстоят да бъдат завършени системите във Велико Търново, Никопол, Стара Загора и Разлог.

„560 млн. лв. са заделени по новата оперативна програма, за цялата приоритетна ос „Отпадъци“. Те ще бъдат насочени точно към това – да се създадат възможности за въвеждането на допълнителни системи, които да надграждат съществуващите и чрез които ще се постигне максимално оползотворяване на всички полезни компоненти в отпадъците“, обясни министърът.
97 млн. лв. са заделени за първата процедура през новия програмен период, за изграждане на компостиращи инсталации, каза още Василева.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com