Василев със запор на имуществото, издирван е във всички държави от Интерпол

29653
Василев със запор на имуществото, издирван е във всички държави от Интерпол
Снимка: БГНЕС

Цветан Василев е обявен за международно издирване във всички страни – членки на Интерпол.

По повод на множество журналистически запитвания, Пресцентърът на Прокуратурата на Република България уточнява:

Василев: Политиката на БНБ води страната към срив

Ако БНБ и останалите държавни органи продължават да прилагат политика на двоен стандарт спрямо различните финансови субекти, като прех...

Цветан Радоев Василев е обявен за международно издирване на 28.07.2017 г. със съдействието на Евроджъст. Българските представители в Евроджъст са съдействали при подготовката на молбата на правна помощ за призоваването на Цветан Василев с оглед на съществуващите към онзи момент данни, че същият пребивава на територията на Република Австрия.

На 29.07.2014г. в отдел „Международен" във ВКП е получено копие от ЕЗА от 28.07.2014г. за Цветан Радоев Василев. Същият е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл.203, ал.1, вр. чл. 20, ал.3 вр. ал.1 от Наказателния кодекс на Република България.

С писмо от 29.07.2014г. на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество” - МВР Прокуратурата е уведомена, че Цветан Радоев Василев е обявен за международно издирване в ШИС и в Интерпол. Със същото писмо Прокуратурата е информирана, че след обявяването на Василев за международно издирване, в ДМОС - МВР е получено съобщение от СИРЕНЕ - Австрия, че според справките, извършени в националната база данни на Австрия, Василев не е известен на австрийските власти.

На 01.08.2014г. българските представители на Прокуратурата в Евроджъст уведомяват, че делото срещу длъжностните лица от КТБ е заведено като казус в системата за управление на казуси на Евроджъст и ще бъде официално докладван на пленарно заседание на колегията Същевременно материалите по делото са препратени до Националното бюро на Австрия в Еврождъст.

На 13.08.2014г. заместника на главния прокурор във ВКП е изпратил за изпълнение до ДМОС – МВР предложението на Иван Гешев, наблюдаващ прокурор по досъдебното производство в СГП, за обявяването на Цветан Василев за международно издирване и временно задържане под стража с оглед следваща екстрадиция за Република България от територията на всички държави - членки на Интерпол.

Б. Сарафов: Надявам се Цветан Василева да се предаде, след като твърди, че е невинен

Надявам се Цветан Василев да се предаде, след като твърди в многобройните си изявления, че е невинен. Нека тогава да се предаде и да до...

Успоредно с тези действия, на 22.08.2014 г. Софийски градски съд е уважил искане на Прокуратурата и е наложил запор и възбрана на имуществото на Цветан Радоев Василев, Цветан Гунев, Илиян Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.

В същото време стана ясно, че имуществото на Цветан Василев е запорирано. Мажоритарният собственик на КТБ не може да се разпорежда със собствеността си заради обвинението към него за финансови злоупотреби в особено големи размери, съобщи Нова телевизия.  Решението е на Комисията за конфискуване на незаконно придобито имущество.

Председателят на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев е обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.

Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил главния касиер Маргарита Петрова и изпълнителния директор Орлин Русев, да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.

Задочното привличане е заради това, че Василев се намира извън страната, с неизвестно местоживеене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com