Вашингтон поуст: България предлага еврогражданство срещу половин млн. евро

8623
Вашингтон поуст: България предлага еврогражданство срещу половин млн. евро

Ето ви един начин да дадете тласък на една болнава икономика. България предлага гражданство на чужденци, готови да инвестират поне половин милион евро в икономиката й.

Според нововъведената поправка кандидатите ще трябва да инвестират в българска компания, занимаваща се с високоприоритетни инвестиционни проекти в областта на индустрията, инфраструктурата, транспорта и туризма. Те обаче ще трябва да са прекарали в страната поне една година.

България, която се присъедини към Европейския съюз през 2007 и е най-бедната членка на блока, се опитва да се отърси от тежкия спад на преките чуждестранни инвестиции от 6,55 млрд. евро през 2008 на едва 1,75 млрд. през 2011.

Но София вече предлага паспорти на етнически българи, намиращи се извън границите на страната, коментира "Вашингтон Поуст", цитиран от БГНЕС. Основните кандидати са граждани на Македония, Сърбия, Украйна и Турция – държави, чиито жизнени стандарти се намират на светлинни години от средните за ЕС, и са все още твърде далеч от бъдещо членство в съюза.

Поправката бе разкритикувана силно от опозицията и не получи твърда подкрепа от страна на президентството и правосъдното министерство – двете институции, които се занимават с предоставянето на българско гражданство. Според местните медии вътрешното министерство и службите също изразили опасения, че националната сигурност може да бъде застрашена. Това се случило по време на закрита за медиите среща на парламентарна комисия.

Политическата и икономическа нестабилност в Близкия изток след Арабската пролет може да подтикнат тамошните заможни граждани да се опитат да избягат от бедите в региона, като се включат във въпросната инвестиционна програма. Останалите европейски членки, които се опитват да намалят публичните си дългове и да привлекат преки чуждестранни инвестиции, също обмислят подобни програми.

Испания умува върху план да предоставя разрешения за постоянно пребиваване на чужденци, които закупят къща или апартамент за над 160 хиляди евро. В страната останаха над 700 хиляди свободни имота след колапса на жилищния пазар през 2008. Властите обаче подхождат към идеята с предпазливост. "Това не е правителствена политика. Нито пък ще стане такава", подчерта служителка на икономическото министерство, пожелала анонимност, тъй като не е упълномощена да коментира.

Идеята на Мадрид няма да предоставя на чужденците гражданство и няма да им позволява да работят на испанска земя. Въпреки това тя ще изглежда по-привлекателна от предложенията на ред други страни-членки на ЕС като Ирландия и Португалия, където документите за пребиваване се отпускат срещу покупка на жилище, струващо над 400 и 500 хиляди евро. Тези планове увеличават броя на хората, които получават европейски паспорт. Но Брюксел е категоричен, че въпросите са отговорност на националните правителства.

Редактор: Десислава Ушатова

Скопие: Продължава напливът за БГ паспорти

Българските паспорти продължават да бъдат най-търсената стока за македонските граждани в България, коментира днес македонският вестник ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...