Варненецът, който засне спящи полицаи, заведе съдебен иск срещу Цветан Цветанов

10976
Варненецът, който засне спящи полицаи, заведе съдебен иск срещу Цветан Цветанов

Във вихъра на купищата скандали с подслушване и полицейски тормоз, който буквално брули българското общество, един обикновен гражданин, който в пълна степен е засегнат от противоречиви взаимоотношения с полицията, отново излиза на преден план.

Става въпрос за варненецът Боян Максимов, който преди време засне спящи в патрулна кола полицаи и след това беше наречен от бившя говорител на варненската полиция Калинка Пенчева "селски глупак". Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов пък го заклейми за "част от организирана престъпна група" в интервю за Нова телевизия.

50 лв. подкуп, полицаи го отказаха

36-годишен неправоспособен шофьор е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление за подкуп на длъжностно лице. Около 15 ч. вче...

Заради изказването на Пенчева, която беше набързо уволнена от поста си, Максимов завежда съдебен иск за обида. Прочулият се като „селския глупак“ Боян разказва, че иска да забрави проблемите от есента на миналата година. Но не съжалява, че е снимал спящите в патрулка полицаи и ги е показал, понасяйки негативи от това. 

Обидата „селски глупак“ обаче остава. Малко преди да изтече срока, в който може да търси правата си в съда, Боян започва съдебна битка срещу Цветан Цветанов, Калинка Пенчева и едни от жълтите вестници у нас. Категорично отрича исковете му да са свързани с изборите. Чак сега успял да събере пари, за да ги заведе.

Според Боян бившият вътрешен министър е направил същото, заради което е уволнил своята подчинена. Варненцът не търси финансова компенсация чрез исковете. Целта му била да покаже как всеки трябва да носи отговорност за своите действия.

Спорен обаче остава въпросът дали може да бъдат снимани полицаи без тяхно разрешение. По Конституция "никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи" (чл. 32, ал. 2). Въпросът обаче е дали полицай по време на работа влиза в категорията "гражданин" или е представител на закона, т.е. като служебно лице той вече не може да се счита за гражданин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com