Варна е на второ място по консумация на вино след София

10032
Варна е на второ място по консумация на вино след София
Снимка: varna.bg

Вторият по големина пазар на вино в България е именно този в морската ни столица. Първенец е софийският, а след него се нареждат тези в Бургас, Хасково и Пловдив.

Винарската култура на българина става все по-висока, отбеляза инж. Цанко  Станчев, председател на Черноморската регионална лозаро-винарска камара - Варна. Наблюденията му показват, че белите вина и розетата са най-предпочитани у нас. Основна причина за това е високата им консумация през лятото, когато мнозина ги предпочитат пред бирата, информира Дарик.

Започва изграждането на новия брегови център на пристанище Варна

Транспортният министър Данаил Папазов направи първа копка за изграждането на новия брегови център на пристанище Варна, предаде БНР. Ин...

У нас се продават вина родно производство на цена от 4-5 евро, които не отстъпват по качество на италианските с цена 15-16 евро. На пазара обаче има и нискокачествени чужди вина, внасяни на цена 1-2 евро. Някои от предлаганите италиански вина пък са на 2-3 години, което показва, че в родината им не са успели да ги продадат, коментира специалистът.

Едни от най-добрите родни производители на вина ще се включат в Националното изложение „Фестивал Вино и храна" (25-27 април), домакин на което ще е Дворецът на културата и спорта. Фестивалът ще премине под надслов „Изберете българското". Ще се проведе за втора поредна година, като продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век до днес.

По време на изложението ще има зона „Ресторантът" с 3-степенно гурме меню за посетителите изцяло от продукти родно производство. Ястията ще се приготвят от майстори готвачи от Варна и Стара Загора, разкри Петър Йоргов от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Един от специалитетите в първия ден ще е салата „Варна", която шеф Йоргов (носител на титлата "Готвач на България" за 2009 година и главен готвач на известен варненски ресторант) ще приготви само от продукти, отгледани във Варненско - розови домати, краставица, зелена салата, черни миди, тарама хайвер от калкан, репички, маринован лук, маточина и сухар с орехи и копър.

Варненско писмо в бутилка бе намерено на плаж в САЩ

Преди 5 месеца деца от школа "Дедал"-Варна пуснаха във Варненския залив бутилки с послания. Във всяка от тези бутилки е запечатан филмъ...

Тук са едни от най-добрите готвачи в страната, което е основание Варна да се смята за гурме столицата на България, споделиха организаторите. Амбициите са фестивалът да стане постоянен, отбеляза Соня Георгиева, шеф на общинската дирекция „Туризъм". Според нея провеждането му тази година е чудесна възможност да бъдат слети големите празници Великден и Гергьовден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com