Ваксините срещу "син език" ще са безплатни

10425
Ваксините срещу "син език" ще са безплатни
Снимка: БГНЕС

Ваксинацията на животните срещу болестта „син език” ще бъде напълно безплатна, съобщи д-р Стефан Дренски от Областната дирекция по безопасност на храните.

За да се възползват от ваксините, които ще бъдат осигурени от Агенцията по безопасност на храните, животните трябва да бъдат маркирани. Ваксинацията ще започне напролет, и ще бъде ежегодна. Това е единственият начин да се пресече разпространението на заболяването, коментира експертът. Със застудяването на времето, случаите на новозаразени животни в планинските райони са единични. В полето и предбалкана, където още е топло има по – чести случаи.

Синият език е покосил 1200 животни в област Велико Търново

1200 животни са починали от болестта "син език" в област Велико Търново. Заболяването се е разпространило в 84 селища, с над 145 живот...

В Кермен 400 са новозаразените животни. Общо 66 населени места от Сливенска област са засегнати от заболяването „Син език”. Поразени напълно от болестта са три общини от Сливенска област: Котел, Твърдица и Сливен. Засегнатите стада са 97, допълва още агенция Фокус.

Общо на територията на областта са болни 19 760 животни. Умрели от болестта до момента са 2 400. Техните стопани ще получат компенсации. Средната компенсация за една загинала овца е 2.36 лв на килограм живо тегло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com