ВМЗ-Сопот няма да се приватизират, това са били спекулации

4761
ВМЗ-Сопот няма да се приватизират, това са били спекулации
Снимка: БГНЕС

ВМЗ няма да се приватизира и всички твърдения за обратното са спекулации. Това са спекулации с едно предприятие, което в момента възстановява своята дейност и има сключени договори с български контрагенти и с контрагенти от други натовски държави. Това заяви зам.-министърът на икономиката Любен Петров, предаде "Фокус".

Работниците казва, че не вярват, че евентуална приватизация на завода ще им осигури по-високи заплати. Те споделиха, че в момента средната заплата в предприятието е 450 лв., предаде bTV.

КТ "Подкрепа": Обвиненията, че искаме да върнем бившия директор на ВМЗ не са истина

Протестиращите служители на ВМЗ-Сопот настояват са да бъде подобрена организацията на ефективността на работата в завода и да бъдат ув...

В момента тече проверка на всички договори, сключени във военно-промишления комплекс, и докладът се очаква всеки момент, обяви Христов.

Протестиращите служители на ВМЗ-Сопот настояват са да бъде подобрена организацията на ефективността на работата в завода и да бъдат увеличени работните възнаграждения.

"Това, което искам да уверя всички работници и служители на ВМЗ-Сопот е, че за нас предприятието е структуроопределящо за българската отбранителна индустрия. От него зависи цялостната отбранителна индустрия на България и ние като Министерство на икономика задължително заставаме зад това, че то трябва да работи”, посочи зам.-министър Петров.

Миналата седмица икономическият министър Божидар Лукарски заяви, че докато той е министър, ВМЗ остават държавни.

По думите на Христов на днешната среща със синдикатите е било постигнато съгласие по отношение на това, че ВМЗ-Сопот се нуждае от нова управленска структура, за която ще се разискват предложения, както от секцията на КТ „Подкрепа”, така и от останалите специалисти и експерти.

Насков подаде оставка от СД на ВМЗ-Сопот, обвини кръгове в запазване на статуквото

Илиян Насков, член на Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот, подаде оставка. В отворено писмо до министъра на икономиката, съвета на дир...

"Трябва да се търси ново управленско решение за ВЗМ-Сопот, което да гарантира, че предприятието ще изпълни договорите си", каза Петров по повод предложението от страна на КТ „Подкрепа” търговският пълномощник да влезе в борда на директорите на предприятието.

"Това е една форма, която присъства в бизнеса по света, но не е популярна в България и не среща много разбиране в българските среди. Затова смятам, че в нея може да се търси ново управленско решение, което на базата на информацията, на докладите, на всички предложения от различните заинтересовани страни, да намери най-добрия работещ управленски механизъм. По този начини няма да има съмнение, че ВМЗ-Сопот ще си изпълни договорите, които заради проблемите, които имаше, са малко поизостанали”, коментира зам.-министърът на икономиката.

"Получихме уверение, че Илиян Насков ще бъде освободен от борда на директорите",  заяви председателят на КТ „Подкрепа” във ВМЗ-Сопот Димитър Атанасов.

"Доволни сме от срещата. Увериха ни, че това, което поискахме, ще бъде изпълнено”, каза Атанасов. Той се обърна към зам.-министър Любен Петров с уверението, че папката, свидетелстваща за неизгодни сделки на предприятието, която е от секцията на КТ „Подкрепа” е предоставена на ръководството на министерството, ще представлява голям интерес за него.

Насков обвини КТ "Подкрепа" в желание за контрол, корпоративни интереси и кадруване. "Очевидно има кръгове, които са заинтересовани от запазване на досегашното статукво и поддържане на най-голямата оръжейница - „ВМЗ" АД в зависимост от тях", написа в отворено писмо подалият оставка Насков. "КТ "Подкрепа" никога не се е борила за това нещо. Обвиняват ни, че искаме да върнем бившия изпълнителен директор Иван Стоенчев. Това не отговаря на истината", каза в отговор на това по-рано днес Атанасов пред БНР.

Лукарски: Докато аз съм министър, "ВМЗ-Сопот" остават държавни

Докато аз съм министър, ВМЗ ще бъде държавна собственост. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски пред работниците на воен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com