ВАС отложи делото за изборния референдум

13453
ВАС отложи делото за изборния референдум
Снимка: БГНЕС

Служебният премиер проф. Георги Близнашки трябва да представи до седмица пред Върховния административен съд /ВАС/ писмени бележки за допустимост на жалбата си по делото за референдум за изборните правила. Съдът днес отложи делото, информира БТА.

Професорът по изборно право, който е председател на Инициативния комитет за провеждане на референдум по въпросите за изборното законодателство, обжалва решението на бившия председател на Народното събрание /НС/ Михаил Миков да определи срок за отстраняване на нередности в подписката. В момента обаче по делото няма ответник, защото няма председател на парламента, информира БТА.

Депутатите решиха - референдум няма да има

След над 3-часови дебати народните представители отхвърлиха предложението за провеждане на национален референдум за изборните правила...

Според защитата на Близнашки процесът не трябва да бъде прекратяван, а да продължи, защото въпреки че сега няма ответник, това не означава, че такъв няма да има.

Премиерът коментира пред журналисти днес, че всички си дават сметка, че след изборите може да се предполага, че ще имаме едно ново съотношение на политическите сили в Народното събрание и те ще бъдат по отзивчиви при провеждането на референдум. Проф. Близнашки обясни, че подробността с разпускането на Народното събрание е говорена, тъй като жалбата е била подадена по това време на годината , когато вече е било ясно, че Народно събрание ще се разпусне, информира "Фокус".

„Ние сме тук – от 15 човека състав в инициативния комитет, 11 присъстваха. Тоест ние спазваме правилата и се придържаме към законовите изисквания. Идваме тук, за да защитим правото на повече от 500 000 български граждани да отстояват своята гледна точка”, обясни професорът по конституционно право.

 

Ако парламентът пренебрегне изборния референдум, ще има масов протест, казва проф. Близнашки

Напълно ясно е, че управляващото мнозинство се страхува от референдум за изборните правила и ще направи и невъможното, за да няма такъв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com