ВАС даде седмица за доводи по жалбата на Близнашки за изборния референдум

9636
ВАС даде седмица за доводи по жалбата на Близнашки за изборния референдум
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд даде 7-дневен срок за представяне в писмен вид доводите, относно допустимостта на жалбата на проф. Георги Близнашки срещу председателят на 42-то Народно събрание Михаил Миков, предаде „Фокус”.

Министър-председателят проф. Георги Близнашки е подал жалба срещу председателя на 42-то Народното събрание за отказ да внесе искането за референдум за промени в Изборното законодателство. Тъй като, 42-то Народно събрание е разпуснато, инициативният комитет, с председател Близнашки, трябва да изложи писмено своите доводи, за допустимост на жалбата.

Искането за референдум за партийните субсидии влиза в следващия парламент

"Република БГ" постигна поредната си важна цел и първа значима победа! Инициираната от нас подписка за пълно и окончателно премахване...

Пред журналисти проф. Близнашки коментира: „Министър-председателят е гражданин като всички останали. Мисля, че просто става дума за едно високо равнище на представителност. В края на краищата аз действам като гражданин. Доводите, които излагаме и възраженията, които правим спрямо бившият председател, според мен са напълно основателни. Ние ще предоставим допълнителни аргументи, но нещата според мен за пределно ясни – може да има прекъсване в политическите функции. В момента става дума за административни функции на председателя на Народното събрание и те могат да бъдат осъществявани от неговия правоприемник, тоест председателя на следващото 43-то Народно събрание”.

По думите му всички си дават сметка, че след изборите може да се предполага, че ще имаме едно ново съотношение на политическите сили в Народното събрание и те ще бъдат по отзивчиви при провеждането на референдум. Проф. Близнашки обясни, че подробността с разпускането на Народното събрание е говорена, тъй като жалбата е била подадена по това време на годината, когато вече е било ясно, че Народно събрание ще се разпусне. „Ние сме тук – от 15 човека състав в инициативния комитет, 11 присъстваха. Тоест ние спазваме правилата и се придържаме към законовите изисквания. Идваме тук, за да защитим правото на повече от 500 000 български граждани да отстояват своята гледна точка”, обясни проф. Георги Близнашки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com