В защита на свободното слово

14345
В защита на свободното слово

Вчера светът бе потресен от ужасяващата атака на джихадисти в редакцията на френското сатирично списание „Шарли Ебдо“. При нея загинаха 12 човека, сред които журналисти, карикатуристи и полицаи. Изданието бе известно с провокативните си карикатури на религиозни, политически и социални теми. Медиите по цял свят изразиха подкрепата си за списанието и застанаха твърдо зад правото словото да бъде изразявано свободно.

Преподавателите от Факултета по журналистика и масова комуникация също излязоха със своя позиция по повод инцидента. Тя бе публикувана в социалната мрежа Facebook.

Страната ни е все по-надолу в класацията за свобода на медиите

България изпадна до 100-но място по свобода на медиите. Това сочи годишната класация на "Репортери без граница" за 2014 г. През послед...

„Жестоките убийства в редакцията на френското издание "Шарли Ебдо" следва да вълнуват не само всички журналисти и всички медии, но също така и всички граждани, които искат да чуват свободни гласове в публичността.

Недопустимо е свободата на изразяване, която е моралният избор на журналистите, да се заплаща с човешки живот. Това, че на тази свобода системно се посяга, напомня колко е важно също така системно да се обявяваме в нейна защита.

Заставаме в защита на свободното слово и вярваме, че тази позиция може да се отстоява без да се влиза в спиралата на взаимната омраза, която предизвиква все по-голямо насилие“, се казва се в изявлението

Actualno.com подкрепя изцяло тази позиция и остро осъжда атаката над френските журналисти. Свободата на словото е основна характеристика на истински цивилизования свят и варварщината няма да я победи.

Френският посланик: Това беше атака срещу свободата на словото

Свободата на пресата и свободата на словото са ценности, които трябва да защитаваме. Ако се налагат граници на шегата и на словото, тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com