В последните седмици се забелязва ръст на бежанците у нас

14104
В последните седмици се забелязва ръст на бежанците у нас
Снимка: Gettyimages

През последните седмици в България влизат повече бежанци, но броят им не може да се сравни с този през миналата година. През последните три дни например у нас са влезли 122-а души. Това заяви Борис Чеширков, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България, пред БНР.

"Увеличението на хората съвпада и с увеличение в световен мащаб, защото нивата на разселване в момента са рекордни. Има над 51 млн. разселени хора по света. Като говорим за бежанците от Сирия например, които в Европа са малко над 100 хиляди, ако погледнем само на юг към Турция – там в рамките на 2 дни миналата седмица страната прие над 130 хиляди бежанци. Това са хора, които бягат от зверствата на "Ислямска държава". В Турция вече има над 1 млн. регистрирани сирийски бежанци. В България от март 2011-а година досега общо са пристигнали 8 500 сирийци", заяви Чеширков.

Капон: Отношението на политическия елит към бежанците е срамно

Срамно е отношението на политическия ни елит към бежанците. Това заяви в ефира на bTV тази сутрин лидерът на Единната народна партия и ...

Той смята, че в момента България е много по-добре подготвена отколкото през 2013.

"Миналата година имаше около 1 200 места, сега те са увеличени петкратно и са над 6 000. Условията покриват минималните международни стандарти. Служителите, които регистрират търсещите закрила и обработват молбите им за убежище, са много по-добре подготвени и темповете за предоставяне на закрила са рекордни. Агенцията за бежанци вече издаде за последните 2 години над 7 000 статута. Над 5 000 от тях обаче са напуснали България. За тези, които остават, държавата трябва да приеме една всеобхватна интеграционна политика", заяви говорителят. 

Сирийците в България са около 78%, афганистанците са около 14%, а иракчаните – около 2%.

Необходим е колективен отговор на международната общност, смята още той и добави, че световната хуманитарна система е поставена пред безпрецедентно натоварване. "Имаме нужда от ресурси, но като цяло са необходими повече политически усилия, за да се вземат политически решения на конфликтите. Нужно е да има споделена отговорност в рамките на ЕС. Ние препоръчваме конкретни действия на солидарност предвид огромните хуманитарни нужди в страните, които дават ефективна закрила на най-голям брой бежанци – това са страните извън Европа, страни като Ливан, Турция, Йордания, Египет, Ирак. Те вече са приели общо над 3 млн. сирийски бежанци", посочи Чеширков.

Близнашки: Дано няма нов наплив на бежанци, защото нямаме пари

Трябва да мобилизираме нашите ресурси и нещата да останат под контрол, за да не се стигне до нов прилив на бежанци, защото знаете, че с...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com